Kragujevčanka Gordana Vučković najbolja bibliotekarka Srbije 1Foto: Z. N. (Arhiva/Ilustracija)

Baviti se kulturom u Srbiji, siromašnoj i politički nestabilnoj zemlji, nikada nije bilo lako, još manje isplativo, jer siromaštvo onemogućava život dostojan čoveka i duhovno obezvređuje svakog pojedinca, rekla je dobitnica nagrade „Najbolji bibliotekar Srbije“ Gordana Vučković.

Ona je to izjavila na današnjoj  onlajn ceremoniji uručivanja priznanja u oblasti bibloiotekarstva koju dodeljuje Bibliotekarsko društvo Srbije (BDS).

Istakla je, pritom, da biblioteke i bibliotekari predstavljaju „malo selo hrabrih i neustrašivih Gala“ koji danas, kako je istakla, „umesto rimskoj, odolevaju savremenoj okupaciji u obliku nekulture, kiča i šunda“.

– Beskompromisno se odupiremo i svojim delanjem branimo, dokazujući da nismo teret za budžet nego ponos jedne zemlje, čiju kulturu i stvaralaštvo promovišemo na ništa manje vredan način od ostalih zemalja sa kojima delimo evropske vrednosti, kazala  je Vučković, uz ocenu da je bibliotekarstvo u Srbiji „decenijama unazad, sistematski, neosetno ali istrajno, devastirano i obezvređivano“.

Podsetila je da su pre više od tri decenije, knjižničari imali platu koja je bila na nivou republičkog proseka i dodala da taj prosek danas nemaju ni bibliotekari.

Srpske političke elite, konstatovala je Vučković, ne mare mnogo za kulturu, osim kada svojataju naše uspehe pripisujući sebi zasluge, uglavnom kroz deklarativnu ili finansijsku podršku programa i projekata koje smo mi osmislili i realizovali.

Za najprestižniju nagradu u oblasti bibliotekarstva nominovano je pet bibliotekara, a ono što je, po oceni žirija koji su činili Milica Matijević, Tatjana Bogojević i Olivera Nastć izdvojilo ovogodišnjeg laureata je njena bogata i dinamična radna biografija, posvećenost poslu i nesebično prenošenje znanja na mlađe kolege.

Gordana Vučković  je jedan od onih bibliotečkih stručnjaka koji, primenjujući inovativna rešenja u predstavljanju zavičajne građe, ruše stereotipe o bibliotekarstvu kao dosadnoj profesiji, navodi se u obrazloženju žirija.

Samostalni knjižnjičar u Zavičajnom odeljenju NB „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, Gordana Vučković, učinila je značajan iskorak u osmišljavanju i organizovanju manifestacije „Dani kragujevačke knjige“, koja zahvaljujući njenoj inventivnosti i predanom radu prerasta u „Dane kragujevačke kulture“.

Član je i aktivni saradnik redakcije časopisa „Koraci“ i „Kragujevačko čitalište“. Poseduje bogatu bibliografiju stručnih radova, preko 60 bibliografskih jedinica.

Autor je više tematskih izložbi i monografskih publikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari