Američki lider ponovio je da će istrajati u obećanju i okončati američke borbene operacije u Iraku do kraja meseca, sedam godina nakon što je njegov prethodnik trijumfalno objavio da je rat unapred osvojen a misija završena.

„Neposredno nakon što sam preuzeo dužnost predsednika, objavio sam novu strategiju za Irak te plan o prenosu pune odgovornosti na iračke snage. Jasno sam tada zacrtao 31. avgust 2010. kao rok za okončanje američke borbene misije. Tako će i biti“, izjavio je lider SAD obraćajući se ratnim veteranima u Atlanti. Ipak, Obama je upozorio da plan o prenosu vojne odgovornosti na iračku vladu do kraja avgusta ne znači i kraj konflikta, niti kraj stradanja u, kako je jednom prilikom rekao, „nemom ratu“.

Prema planu, vojska SAD će smanjiti broj snaga do kraja meseca za oko 50.000 kada će formalno odgovornost za bezbednost biti predata u ruke iračkih bezbednosnih snaga. Obama je ponovio i da će sve trupe biti povučene iz Iraka do kraja naredne godine, priznavši da je situacija i dalje opasna te da je „surova istina da skoro nećemo videti kraj američkih žrtava u Iraku“.

Suočen sa sumnjama povodom uspeha rata u Avganistanu, Obama je pokušao da preusmeri pažnju na to kako je administracija u Vašingtonu uspeh svoje strategije u Iraku. „Već smo zatvorili stotine baza, uklonili milione delova opreme u jednoj od najvećih logističkih operacija koju smo videli za nekoliko decenija“.

Kako je naglasio i predsednik SAD, od kraja meseca biće odvojena uloga američkih vojnika od vojnih i civilnih napora američkih diplomata. Iako nije proglasio pobedu u ratu Obama je istakao da je nasilje u Iraku, koje je donelo više od 3.400 američkih života i uzrokovalo desetine hiljada iračkih žrtava sada na najnižoj tački. Obama, koji je u principu protivnik invazije, priznao je da je Irak u potpunosti drugačija priča od Vijetnama.

Prema mišljenju stručne javnosti Obamin govor predstavlja stožer u njegovim pokušajima da povrati poverenje Kongresa u američku misiju u Avganistanu.

Rat u brojkama

BROJ SNAGA SAD:

oktobar 2007: 170.000

Jul, 2010: 70,000

ŽRTVE:

31. jul, 2010 – broj američkih žrtava 4.413

2. avgust, 2010 – broj ranjenih vojnika SAD 31.897

CENA:

Rat u Iraku koštao gotovo 737 milijardi dolara

PROIZVODNJA NAFTE:

Pre rata – 2.58 miliona barela po danu

28. jul, 2010: 2.30 miliona barela dnevno

IZBEGLICE

Pre rata iseljeno milion ljudi

19. jul 2010 – približno 1.55 miliona ljudi iseljeno iz Iraka

IMIGRANTI:

Pre rata – 500.000 Iračana živelo je u inostranstvu

19. jul, 2010: Približno 1.7 miliona Iračana, uglavnom u Siriji i Jordanu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari