U vladajućoj koaliciji u Novom Pazaru, koju čine partije okupljene oko Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA), u funkcionisanju ponovo ima problema. Postalo je pravilo da nesloga na videlo izlazi od zasedanja Gradskog veća. Prvo ovogodišnje zasedanje gradske vlade odloženo je za nedelju dana, jer na sednicu nisu došli predstavnici SDA. To je bio razlog da se pred novinarima pojave Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara, i Rešad Hodžić, član Gradskog veća i predsednik SDP.


Mahmutović je rekao da je kvorum postojao, ali je sednica odložena za nedelju dana. – Zbog korektnosti prema građanima, probaćemo još jednom da razgovaramo – rekao je on.

– Na ovakav način nemoguće je da se funkcioniše. Ovo je nekorektan odnos SDA, čiji članovi iz ucenjivačkih razloga ne dolaze na sednice Gradskog veća – ocenio je Mahmutović.

Za prvog čoveka SDP Rešada Hodžića „popuštanju i kompromisima mora da dođe kraj“, da „definitivno neke stvari u gradskoj upravi moraju da se menjaju“, te da će „sve biti jasnije za nedelju dana“.

Nakon otkazivanja sednice, odmah su se saopštenjima za javnost oglasile obe partije. Zajedničko u oba saopštenja je konstatacija da ni koalicija ni vlast ne funkcionišu dobro. SDP u svom saopštenju navodi da je ulaskom u koaliciju „imala iskrenu nameru da nastavi rad kao u prethodne četiri godine“, ali da je posle sedam meseci „postalo jasno da su prioriteti naših koalicionih partnera dijametralno suprotni svemu onome što predstavlja suštinu plana za budućnost Novog Pazara“. Ova partija smatra da je suština problema u tome kako drugi koalicioni partner doživljava vlast koja „nije plen koji bi se podelio po stranačkim i porodičnim osnovama“ i preporučuje im se da se pozabave svojim kadrovima. Takođe, ni javne nabavke nisu stvar koalicionih dogovora, te se „nikada neće deliti kao plen“. Stranci demokratske akcije stavlja se na dušu da nekontrolisano zapošljava svoje kadrove u javnim preduzećima i ustanovama i na taj način najgrublje krši koalicioni dogovor iako je traženo da se zaustavi novi prijem radnika.

SDP u svom obraćanju javnosti ponovila je da je spremna na razgovore, pregovore i dogovore, ali ne pristaje „na ucene, ultimatume i kompromise na štetu građana Novog Pazara“.

SDA je saopštila da su njeni odbornici zatražili od svog tima za pregovore da zamrznu svoje pregovore sa koalicionim partnerima, jer „vlast ne funkcioniše u duhu principa koji su definisani u koalicionom sporazumu“.

Funkcionisanje lokalne vlasti ozbiljnije je dovedeno u pitanje prilikom usvajanja budžeta za ovu godinu. Nesuglasice su tada prevladane, ali je do novog nerazumevanja došlo oko prvog ovogodišnjeg zasedanja Gradskog veća. SDP sa svojim koalicionim partnerima i SDA čine komotnu većinu u gradskom parlamentu sa 31 od 47 odbornika (SDP 17, SDA 14).

Svi principi narušeni

„Posle sedam meseci zajedničkog rada, svi dogovoreni principi koji su promovisani u Koalicionom sporazumu su narušeni, a funkcionisanje vlasti je podređeno interesima jedne strane koalicije – SDP“, navodi se u saopštenju za javnost SDA, koje je i kao pismo upućeno predsedniku SDP Rešadu Hodžiću.

Hadžić: Ovo je poslednji put

– Ovo je poslednji put da pređemo preko nekih stvari. Jesmo za saradnju i kompromis, ali postoji nešto što više nije za kompromis. Postoji mogućnost da se formira i neka druga skupštinska većina. Ne želimo da se pred svaku sednicu ova institucija pretvara u pijacu, u ispunjavanje nekakvih personalnih želja. Sednica Gradskog veća koja nije održana, pokazala je da li smo u SDA imali iskrenog koalicionog partnera – kaže Rešad Hodžić, prvi čovek SDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari