Blokada zgrade institucija BiH završena je juče, kada su iz nje evakuisani strani državljani, zastupnici i državni službenici. U protekla dva dana demonstranti su zahtevali donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).


Protesti su pokrenuti zbog slučaja tromesečne bolesne bebe Belmine Ibrišević iz Gračanice, koja je hitno trebala izdavanje JMBG, odnosno pasoša za odlazak na lečenje u inostranstvo. Evakuaciji je prethodio dogovor visokog predstavnika Valentina Incka s demonstrantima koji su od njega tražili garancije da će preduzeti sve mere da bude donesen taj zakon.

Incko im je obećao da će već naredne sedmice sazvati sednicu Veća za primenu mira. Veće ministara je donelo privremeno rešenje o izdavanju JMB-a, ali roditelji i građani nisu bili zadovoljni. Građani koji su se okupili pred zgradom državnih institucija BiH u kojoj se nalazi Parlament BiH, Veće ministara BiH i ministarstva, nisu dozvolili izlazak 1.500 osoba koje su se nalazile u zgradi. Predstavnici okupljenih građana saopštili su da „skup nema nacionalni ni stranački karakter“.

Podmetnut požar u zatvoru

Banjaluka /// Banjalučanin Željko Vulić podmetnuo je juče požar u pritvorskoj jedinici Centra javne bezbednosti Banjaluka, saopšteno je iz banjalučke policije. Požar je izbio oko 8.30 minuta, a brzom intervencijom vatrogasaca je ugašen. Vulić i njegov sin Dragan privedeni su juče ujutru u policiju, nakon što su fizički pokušali da spreče radnike banjalučke firme Grand trejd da prekopaju put koji vodi do njihovog porodičnog imanja u centru Banjaluke. Firma Grand trejd u centru Banjaluke gradi stambeno-poslovni objekat, a Vulići sprečavaju da put do njihove kuće bude prekopan, tvrdeći da više neće imati pristup svom imanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari