Kraj Petrinovićeve trilogije 1

Novosadska Akademska knjiga nedavno je objavila novi roman poznatog novosadskog književnika i književnog kritičara Franje Petrinovića Konačni izveštaji o ravnoteži.

Reč je o završnoj knjizi iz trilogije koju su otvorili Almaški kružoci lečenih mesečara (2011) i Popravljač ogledala (2017).

„Besperspektivnost, gorčina i generacijski gubitak omeđuju grad u koji se Sergej Vukelić, protagonista i pripovedač prethodnog Petrinovićevog romana Popravljač ogledala vraća posle dvadeset godina izbivanja, izgnanstva i odvratnih glasina koje nadograđuju njegovo odsustvo. Šta će se sve dogoditi kad se razoreni čovek vrati razjedenom prostoru, iz kog je izbrisana voljena žena čiji je bio diskutant, svedok i špijun, a u koji su i dalje upisani moralno defektni silnici? Konačni izveštaji o ravnoteži nastavljaju narativ melanholije i potmule gorčine nanizan u Almaškim kružocima lečenih mesečara. Franja Petrinović ispisuje, ovaj put višeglasno, novo poglavlje starog beznađa“, napisala je Vladislava Gordić Petković o ovom romanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari