Nakon ubedljive pobede vladajuće koalicije levog centra na izborima u nedelju izgleda da rumunskom predsedniku Trajanu Baseskuu gotovo da ne preostaje ništa drugo nego da svog rivala Viktora Pontu ponovo imenuje za premijera. Centralna izborna komisija juče je objavila rezultate sa 81,59 odsto birališta prema kojima je Socijal-liberalna unija (USL) ubedljivo pobedila sa 60 odsto glasova za Senat i 58,6 odsto za Poslanički dom.


USL će tako imati 60 odsto mandata u Senatu i 61 odsto mandata u donjem domu, izvestila je Beta. Za poslednje 22 godine nijedna partija ili koalicija nije osvojila tako veliku većinu. Opoziciona Alijansa desna Rumunija osvojila je 16,9 odsto u Senatu i 16,6 u Poslaničkom domu, Narodna partija Dan Diakonesku je dobila 14,1 za Senat i 13,5 odsto za Poslanički dom, dok je Demokratska unija Mađara osvojila 5,4 odsto u Senatu i 5,3 za Poslanički dom.

Iako je Basesku rekao da aktuelnom premijeru Ponti neće poveriti novi mandat, u poslednje vreme je ublažio retoriku. Basesku bi mogao da imenuje i nekog drugog iz USL za premijera, kažu analitičari, ali bi za to morao da traži odobrenje Parlamenta. Ako se Parlament ne složi s njegovim izborom, mogao bi da bude raspušten. Svaka neizvesnost u vezi s formiranjem vlade bi odložila pregovore o sklapanju novog sporazuma Rumunije s MMF-om, budući da aktuelni, koji je „težak“ pet milijardi evra, ističe početkom 2013. Nakon objave zvaničnih izbornih rezultata, vrednost rumunskog leja je u blagom porastu.

Basesku nije komentarisao pobedu USL, a Ponta je izrazio nadu da će posle izbora biti okončan politički „građanski rat“. „Naša želja je da se ovog dana okonča građanski rat koji je uništio ogroman deo Rumunije, živote i nade“, izjavio je Ponta u nedelju uveče. Pontina partija je obećala da će prekinuti politiku štednje prethodne administracije desnog centra, te da će smanjiti poreze i povećati plate. Analitičari smatraju da je Ponti sužen prostor za takav manevar, imajući u vidu prognoze da će ovogodišnji rast iznositi samo 0,4 odsto.

Zbog ranijih nastojanja da smeni predsednika, USL se našla na udaru kritika Evropske unije i Sjedinjenih Država, koji su je optužili za kršenje vladavine prava. Politički analitičari tvrde da postoji mogućnost da će USL zbog toga biti sprečena da preduzme neke radikalnije korake.

EU želi Viktora Pontu

Lider grupe socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda tražio je juče od „evropskih prijatelja“ rumunskog predsednika Trajana Baseskua da mu sugerišu da u okolnostima ubedljive pobede Socijal-liberalne unije (USL) imenuje za premijera Viktora Pontu. Svoboda je rekao da rezultati izbora nisu iznenađenje i predstavljaju veliki uspeh USL-a, što bi moglo da „razjasni stvari u Rumuniji, uključujući formiranje vlade“ i izrazio nadu da će „predsednik Basesku poštovati volju i želje građana“. „U normalnoj demokratiji, ako je gospodin Basesku demokrata, imenovaće za premijera osobu koja je na čelu pobedničke koalicije. Tako se dešava u svim demokratskim zemljama i sa svim predsednicima koji su demokrate“, rekao je Svoboda u emisiji RFI. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari