Večeras u 21 sat završava se popis stanovništva u Bosni i Hercegovini. Građani te države poslednji put su popisani 1991.

Direktorka Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković juče je izjavila da se popis u tom entitetu odvijao predviđenom dinamikom iako je bilo, s obzirom na broj popisivača, razumljivih problema. „Sve tri statističke institucije u BiH i jedinicama lokalne samouprave zajednički su rješavale sve probleme koji su se pojavili“.

„Mi nemamo takve informacije“, odgovoreno je listu Danas u Zavodu za statistiku Republike Srpske na pitanje da li bi popis mogao da bude produžen i posle isticanja zakonom utvrđenog roka. Popisne komisije u bosansko-hercegovačkim opštinama su anketirane pitanjem „da li su posao završile ili bi želele da se popis produži“, iz čega su neki profesionalni demografi izvukli zaključak da su izgledi za produženje popisa ozbiljni.

S obzirom na rat i ogromne migracije koji su tu državu zahvatili 90-ih godina, rezultati popisa, koji će sukcesivno početi da se objavljuju kroz 90 dana, očekuju se sa velikim zanimanjem. Mada su statističari nastojali da uvere stanovništvo da su popisne aktivnosti potpuno nepolitičkih ciljeva, bosansko-hercegovački političari nisu ostavljali nikakve sumnje da će popisni rezultati imati i političke posledice. Zato se popis odvijao uz vrlo snažnu političku propagandu i otvorene sugestije stanovništvu kako je poželjno, pa čak i kako je obavezno, da se izjasni, a naročito u pogledu nacionalnosti, vere i maternjeg jezika.

Vrlo snažnoj propagandi bili su izloženi i građani BiH koji su se iz te države, pod različitim uslovima, iselili u Hrvatsku, zaključno sa javnim pozivom hrvatskog predsednika Ive Josipovića da u tom za Hrvate značajnom popisu svakako učestvuju, dok je bilo kakva aktivnost među izbeglicama iz BiH u Srbiji izostala. „Njima je ostavljeno da sami odluče da li će u popisu učestvovati ili neće“, rekao je Danasu jedan zvaničnik u Beogradu, koji je zadužen za rešavanje izbegličkih problema, ali je dodao da ne veruje da ima izbeglice koji o popisu nije obavešten.

Rezultat „ni validan, ni tačan“

Prvo će biti objavljen rezultat o ukupnom broju stanovnika u BiH i profesor Stevo Pašalić, bosansko-hercegovački demograf, koji u popisu neposredno učestvuje, tvrdi da taj broj „neće biti validan ni tačan“, pa da prema tome neće ni na ostala pitanja „dati realne podatke“. „Dijaspora se masovno popisivala kao ukupno stanovništvo BiH, kao ljudi koji imaju stalno mesto boravka u BiH, što nije tačno“, kaže Pašalić, koji je ranije za Danas izjavio da popis neće biti realan ako pokaže da BiH ima više od četiri miliona stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari