Narodno pozorište u Pirotu priprema se za sledeće Susrete profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” koji će se održati u Pirotu posle osmogodišnje pauze, nastojeći da gostujućim predstavama i onim iz sopstvene produkcije privuče što veći broj gledalaca.


– Za nas je ovaj festival novi izazov, naša publika voli pozorište i zna da uživa u predstavama. To je šansa za grad i našu publiku da, kao nekad, vidi najbolje predstave srpskih pozorišta. Susreti treba da se održe krajem maja, a pred selektorom Božidarom Đurovićem iz Beograda je značajan i odgovoran posao da pogleda veliki broj predstava i da onda odluči koja će se od njih naći u zvaničnoj konkurenciji Susreta. Očekujemo spisak predstava koje će publika videti na “Joakimu” do 1. aprila kako bi i medijski najavili ovu veoma značajnu republičku manifestaciju. U Pozorištu se za “Joakima” veoma ozbiljno pripremamo, jer je ova smotra dostignuća pozorišta izvan glavnog grada uvek bila lepo prihvaćena u Pirotu, a mi smo se trudili da uvek budemo dobri domaćini, rekao je za naš list direktor Narodnog pozorišta u Pirotu Gradimir Filipović, dodajući da očekuju pomoć Ministarstva kulture i lokalne samouprave.

Ovo pozorište je tokom 2010. godine i pored hroničnog nedostatka para, imalo četiri premijere. Po ocenama organizatora Pozorišta Dejana Glišića, predstave iz sopstvene produkcije i gostujuće predstave pozorišta iz drugih gradova u prošloj godini je videlo oko 15.000 gledalaca.

– Naša najgledanija predstava je Sterijin “Kir Janja” u režiji Boška Dimitrijevića, koju je video preko 2.000 gledalaca. Veoma posećena je bila i naša tradicionalna novogodišnja predstava za decu “Zimska čarolija” koja je igrana 14 puta i koju je videlo oko 3.000 posetilaca. Diplomska predstava naše mlade glumice Tijane Petrović “Zapali me”, u režiji Borisa Todorovića, igrana je često i uvek imala publiku, posebno mlade. Čehovljeva “Krčma” koju je režirao Vladimir Lazić takođe je predstava iz naše produkcije koja je rado gledana. Sa ovom predstavom učestvovali smo na Susretima pozorišta “Joakim Vujić” u Šapcu i na festivalu pozorišne klasike “Vršačka pozorišna jesen”, a gostovali smo i u nekoliko gradova Srbije i naišli na lep prijem publike – kaže Glišić.

Glišić kaže da se sve teže dolazi do publike, posebno oko organizovanih poseta pozorištu, odnosno ugovaranja predstava za radnike preduzeća jer mali broj firmi u gradu radi.

– Osim “Tigra”, “Tigar Tajersa” i Zdravstvenog centra, druga preduzeća gotovo i da ne rade. Sindikati u preduzećima se teško odlučuju da za svoje radnike kupuju karte za pozorište, jer se kriza odražava i na taj segment.

Uspešna sezona

I u prethodnoj godini se pokazalo da Pirot ima negovanu pozorišnu publiku, počev od dece iz vrtića, osnovaca, srednjoškolaca i ozbiljne publike koja rado dolazi u pozorište. U novembru prošle godine smo bili i domaćini Druge revije malih formi koja je izazvala veliko interesovanje. Pored naše predstave “Zapali me”, ljubitelji pozorišne umetnosti su videli i duodramu “Samo da ti kažem koliko te volim”, rađenu po noveli Antonija Amura u kojoj su igrali Milenko Pavlov i Ljiljana Đurić. Beogradsko dramsko pozorište predstavilo se komadom Matjaža Župančiča “Igra parova” sa Nedom Arnerić, Elizabetom Đorevskom, Aleksandrom Alačem i Dragišom Milojkovićem. Beogradska Ustanova kulture “Vuk” gostovala je sa monodramom “Master klas” u kojoj je nastupa Jelisaveta Seka Sabljić – kaže Glišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari