Da li će REM reagovati na etiketiranje novinara United Media na TV Pink? 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ Danas

U vreme pojačanih tenzija na Kosovu i podizanja borbene gotovosti, sa televizije Pink koja ima nacionalnu frekvenciju ne prestaju etiketiranja novinara i medija u okviru United Media. U ovakvoj situaciji to je posebno opasno, upozoravaju sagovornici Danasa, uz isticanje da je krajnje vreme da regulator reaguje.

Slobodan Ćirić, potpredsednik UNS-a, ukazuje za Danas da svako etiketiranje novinara predstavlja određeni pritisak na novinara lično, samim tim i posao kojim se bavi i da je to uvek opasno.

– A ovo što se dešava poslednjih dana prerasta u drastične primere pritisaka i targetiranja bez osnova, koji zaslužuju svaku osudu i reakciju regulatornih tela. Stvari su toliko eskalirale u medijskoj sferi da je izuzetno teško ponuditi neki novi recept za rešavanje ovih problema. Ja samo mogu da apelujem da razum prevlada. Ako političari nisu u stanju da to urade, valjda mi, novinari, ako smo zaista novinari a ne društveno-politički radnici, možemo da budemo dovoljno razumni da struku stavimo iznad politike – ističe Ćirić.

On dodaje da se UNS principijelno zalaže za to da mediji ne smeju biti u službi bilo koje politike, već samo u službi istine i novinarske profesije.

Veran Matić, član Radne grupe za bezbednost novinara, kaže za Danas da nijedno etiketiranje nije zanemarljivo pa ni ono koje se događa ovih dana kada su povišene tenzije zbog događaja na severu Kosova.

– Teško je očekivati da će takva retorika iščeznuti sama od sebe zbog čega je potrebno proaktivno dejstvo Saveta REM koji poseduje zakonske poluge za sankcionisanje ovakve zloupotrebe od strane pružaoca medijskih usluga – ukazuje Matić.

United Media upozorila je juče da je na televiziji Pink pokrenuta jedna od najdrastičnijih kampanja protiv novinara ove medijske kuće u kojoj su oni direktno uvučeni u politički sukob na Kosovu.

“Ovo predstavlja ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih zaposlenih u kompaniji zbog čega je neophodna hitna reakcija nadležnih državnih organa”, upozorili su iz United Media.

Podsetimo, u vanrednoj emisiji televizije Pink 25. decembra, u više navrata poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, kao i urednici režimskih tabloida Dragan J. Vučićević i Saša Milovanović označili su novinare United Media kao mete insinuirajući da „luksemburški mediji“ rade u sadejstvu sa Vladom u Prištini na ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu. Kao razlog za tako opasne tvrdnje naveli su da mediji United Media nisu izveštavali o „oružanim borbama“ u Zubinom potoku, već su čekali instrukcije iz Prištine.

Ponovo smo po ko zna koji put nazvani izdajnicima i stranim plaćenicima, ovoga puta “Kurtijevim”, što je, pored svih pretnja koje svakodnevno dobijamo, posebno opasno u vreme uzavrelih nacionalnih strasti povosom situacije na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari