Poljsko jedinstvo narušeno je nakon objavljivanja planova o mestu gde će bračni par Kačinjski biti sahranjen. Više stotina ljudi protestovalo je u Krakovu zbog odluke da predsednik i prva dama budu sahranjeni u katedrali Vavel, gde se nalaze ostaci mnogih poljskih kraljeva, istorijskih ličnosti poput maršala Jozefa Pilsudskog, lidera poljske nakon Prvog svetskog rata i generala Vladislava Šikorskog, lidera poljske vlade u egzilu tokom Drugog svetskog rata. Svedoci protesta ispred palate biskupa, sedišta krakovske kurije, kažu da su se čuli uzvici „Krakov, kaži ne“, i „Da li je Kačinjski podesan da bude kralj?“


Silvija Plusik (32), profesor engleskog jezika, čula je za protest pošto se priključila grupi na Fejsbuku pod nazivom „Ne Kačinjskog u Vavel“, koja broji više od 20.000 članova. Ona smatra da je pogrešna odluka da stradali predsednik bude sahranjen na mestu gde počivaju nacionalne ikone. „Oni eksploatišu Vavel koji ne bi trebalo da se koristi u političke svrhe“, kaže Plusikova. „Kačinjski je bio polarizovana ličnost. Zaslužuje da bude sahranjen uz sve počasti, ali ne ovde“. Leh Kačinjski je u EU često bio na meti kritika zbog svog evroskepticizma, homofobičnih stavova i preteranog nacionalizma.

Mateus Zuravik, računovođa, smatra da odluka da se predsednik sahrani u katedrali u Vavel Krakovu predstavlja glorifikaciju nekoga ko je za života bio manje popularan nego nakon tragične pogibije. „Sahraniti predsednika u Krakovu znači preceniti njegovu ličnost. Sve mi to zaudara na megalomaniju. On ne zaslužuje da bude sahranjen u katedrali Vavel. To nije želja naroda Poljske“.

„Vavel podelio Poljake“, piše dnevnik Metro povodom odluke da se predsednički par sahrani u katedrali Vavel. U komentaru u dnevniku Gazeta Vibroča piše: „Tragična smrt predsednika na putu za Katin jeste dirljiv simbol, ali ne bi trebalo da deli već da ujedinjuje naciju“. Odluka je diktat emocija i patriotske groznice što ne znači da je na mestu, piše ovaj dnevnik i dodaje da bi katedrala svetog Jovana bila adekvatnije mesto za sahranu Kačinjskog. Strani komentatori slažu se da iako je ovo velika tragedija, smrt Kačinskog dala je Poljskoj šansu da sprovede seriju reformi kojima se on opirao. U nedeljniku Biznis vik piše da će vladajuća partija Građanska platforma premijera Donalda Tuska verovatno učvrstiti svoju vlast nakon predsedničkih izbora, za koje se predviđa da će osvojiti kandidat ove partije, sada vršilac dužnosti predsednika Bronislav Komorovski.

Nemački Handelsbat takođe posmatra smrt Kačinjskog kao „signal nade“ za poljsku ekonomiju, navodeći da je stradali predsednik otežavao Tuskovoj vladi da sprovodi neophodne reforme.

Zagovornici odluke da par Kačinjski bude sahranjen u Krakovu smatraju da „ako je Šikorski sahranjen u Vavelu, zašto onda ne bi i Leh Kačinjski“. „Stradao je kao predsednik na dužnosti, a ne tokom godišnjeg odmora“, smatra Aleksander Jablonovski.

Izbori 13. ili 20. juna

Varšava – Poljski zvaničnici juče su saopštili da će izbori za novog predsednika biti održani 13. ili 20. juna. Prema ustavu zemlje, privremeni predsednik Bronislav Komorovski, predsednik parlamenta, dužan je da objavi datum izbora dve nedelje od smrti predsednika.

Obama potvrdio dolazak

Varšava – Bela kuća juče je potvrdila da će američki lider Barak Obama prisustvovati sahrani poljskog predsednika u nedelji u Krakovu. „Predsednik dolazi u Krakov kako bi lično izrazio svoje saučešće važnom savezniku te podršku Poljacima u ime naroda Amerike“, izjavio je portparol Bele kuće Robert Gibs. Francuski lider Nikola Sarkozi takođe je potvrdio svoj dolazak u Krakov, ruski predsednik Dmitrij Medvedev, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik te zemlje Horst Keler, te lider Gruzije Mihail Sakašvili kao i političari iz EU i NATO. I premijer Kanade Stefan Harper stiže u Krakov, a u znak solidarnosti sa Poljacima u Kanadi je danas Dan žalosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari