Zalepljen na staru stenu prekrivenu mahovinom, na puteljku u blizini raskošne kraljevske palate u Katmanduu satirični poster prikazuje nepalskog kralja Gijanendru na ivici ludila. Monarh je prikazan kako, ophrvan strahom i paranojom, testeriše jednu po jednu nogu svog pozlaćenog trona.

Zalepljen na staru stenu prekrivenu mahovinom, na puteljku u blizini raskošne kraljevske palate u Katmanduu satirični poster prikazuje nepalskog kralja Gijanendru na ivici ludila. Monarh je prikazan kako, ophrvan strahom i paranojom, testeriše jednu po jednu nogu svog pozlaćenog trona. Nekada apsolutni vladar siromašnog himalajskog kraljevstva, Gijanendra je poslednjih meseci sveden na senku koja prekriva borbu za vlast nepalske vlade i maoističkih pobunjenika koji traže njegovo svrgavanje.
Gijanendri se, pošto mu je parlament koji je sam morao da uspostavi usled pritisaka za obnovu demokratije oduzeo sve pravne nadležnosti, ne „smeši“ samo kraj kraljevanja, već i gubitak krova nad glavom i slobode. Parlament je prošle nedelje obznanio nameru da palate vrati državi, a ministar finansija Ram Šaran Mahat istražuje prave razmere bogatstva kraljevske porodice, što bi moglo da rezultira sudskim procesima.
Kralj se u subotu našao u središtu nove svađe: bivši maoistički pobunjenici optužili su vladu da je prevarila javnost osnivajući tajni fond za Gijanendru. Predstavljajući budžet za 2007/2008, Mahat je rekao da nije predviđen novac za kraljevsku porodicu. Kasnije je, međutim, priznao da je „po strani“, preko računa kabineta premijera, za kralja odvojeno 385.000 dolara. Palata je prošle fiskalne godine dobila 3,1 milion dolara.
Gijanendra se, u međuvremenu, krije u jednoj od svojih palata, okružen astrolozima, broji novac i smišlja kako da pobegne. Njegovi helikopteri u stalnom su stanju pripravnosti, dok vlada mnogo više brine kako da dođe do novca, nego li do stabilnog političkog saveza.
U posedu kralja je brojna imovina i biznis, koji uključuje i veliki udeo u „Soalti Grupi“, trećoj po veličini kompaniji u Nepalu, procenjen na 100 miliona dolara. Obzerver je otkrio deo Gijanendrinog bogatstva, koje obuhvata i niz plantaža čaja, najmanje četiri hotela, ostrvo na Maldivima i akcije u naftnim kompanijama u Nigeriji. Otkriti sve nemoguć je zadatak, jer se mnoge kompanije, hoteli, palate i odmarališta ne vode na kraljevo ime.
Imovina kralja, koja obuhvata i onu koja je pripadala njegovom ubijenom bratu i mlađem bratu Direndri, čini ga jednim od najbogatijih monarha. Poslednji podaci kazuju da su troškovi kraljevske porodice, koji obuhvataju i održavanje palata, 2004/2005 iznosili oko 10 miliona dolara. Od tog novca, porodica je direktno potrošila tri miliona, uglavnom na odmore u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari