Novi Sad: "Kraljevi urbanizma" traže dva miliona dinara za narušeni ugled i duševni bol 1foto:R.Balać

U Osnovnom sudu u Novom Sadu održano je pripremno ročište po tužbi vlasnika kompanije Galens, bračnog para Sanje i Nebojše Petrića, protiv četvoro članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ i Udruženja „Fruškać“.

Petrići u tužbi traže da im ekološki aktivisti Dragana Arsić, Nikola Arežina, Dušan Tomić i Petar Živanović isplate ukupno dva miliona dinara na ime naknade štete za narušeni poslovni ugled i duševni bol. Istovremeno, oni traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG.

Novo ročište zakazano je za 24. maj kada će biti saslušani Petrići, tuženi i svedoci.

Zastupnici tužilaca tražili su da sud na osnovu vide snimka i fotografija utvrdi šta se dogodilo 19. septembra kada je grupa ekologa izvela protestnu šetnju i tom prilikom isekli deo žičane ograde i polomili katanac zbog, kako tvrde, što su Petrići na potesu Kesten nezakonito ogradili tri lokalna puta. Na tom delu Fruške gore Petrići su započeli gradnju restorana.

Tužioci smatraju da su tuženi izvršili ometanje poseda. Odbrana ekologa insistirala je da se sasluša i šest svedoka, neposrednih učesnika tog događaja.

Ekolozi ocenjuju da Petrići nizom tužbi pokušavaju da izvrše pritisak, zastraše i obeshrabre ekološke organizacije i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora – potes Kesten, gde je porodica Petrić, kako tvrde ekolozi, u više navrata prekršila zakon.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ već dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka od strane Petrića, koji su nekrunisani kraljevi investicionog urbanizma u Novom Sadu zbog toga što su izgradili čitave stambene blokove u Novom Sadu, kao i projekta kolokvijalnog imena „Novi Sad na vodi“, ali i zbog poslova u Beogradu, Zlatiboru, Zvorniku, Jahorini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari