Već dve decenije svakog 1. maja na planini Kraljevića Marka, Miroču, okupi se više od tri hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva, posetilaca i učesnika Jorgovanfesta, tradicionalnog festivala cveća, turizma, ugostiteljstva i narodnih običaja. Tako je bilo i ove godine, kada je više stotina učesnika iz zemlje i inostranstva došlo da prikaže etno baštinu kraja iz koga dolaze.

– Na 20. jubilarnom i prvom međunarodnom Jorgovanfestu učestvovali su folklorni ansambli iz Svinice u Rumuniji, Kapitanova iz Bugarske, Golupca, Karbulova, Rudne Glave, Topolnice, Mosne, Majdanpeka i našeg sela Miroča. Bio je to raznovrstan program koji pokazuje kako naša kulturno-umetnička društva čuvaju etno baštinu – saznajemo od Staniše Kržanovića, predsednika MZ Miroč, koja je organizator ovog festivala.

– Treći sajam zdrave hrane, domaće radinosti, lovstva, lekovitog bilja, ratarstva, poljoprivrede, vina, skulptura u drvetu održan u okviru Jorgovanfesta imao je brojne učesnike koji su izložili svoje proizvode. Posetioci su bili u prilici da dosta toga degustiraju i kućama se vrate sa specifičnim suvenirima, a sajam je jedan od načina da pokažemo kakve sve potencijale imamo – kaže zamenik predsednika Organizacionog odbora festivala Gerasim Jovanović.

Ni ovaj „Jorgovanfest“ nije prošao bez Kraljevića Marka, kao ni naslednica vile Ravijojle. Kulturno zabavni program završen je izborom Vile Miroča i ova je titula pripala Miročanki Ivani Radosavljević. Lentu prve pratilje ponela je Safijana Aleksandrova iz Bugarske, a druge Gabriela Balac iz Rumunije. Višesatnoj revijalnoj smotri igara, pesama, starih instrumenata i narodnih običaja prethodila su zanimljiva i neuobičajena sportska takmičenja, odnosno narodni višeboj. Topolnica je pobedila u skoku u dalj trupačke, nadvlačenju štapom i nadvlačenju konopca, Karbulovo je bili najbolje u gađanju buzdovanom, a Jasikovo u bacanju potkovice na cilj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari