Umesto tradicionalnog prvomajskog uranka na nekom izletištu, žitelji istočne Srbije gotovo dve decenije Međunarodni praznik rada provode na Miroču na kome se održava festival cveća, turizma i narodnih običaja – Jorgovan fest.

Na Miroču ovog 1. maja ni igla nije imala gde se baci, budući da je više od 1.500 gostiju sa raznih strana došlo zbog 19. Jorgovan festa i svega što ova manifestacija nudi. Gostoljubivi Miročanci i ove su godine ugostili oko 300 devojaka i mladića koji su se sa svojim kulturno-umetničkim društvima nadmetali u svirci, pesmi i igri, a sve sa zajedničkim ciljem – sačuvati od zaborava etno-blago kraja iz koga dolaze. Žiri je procenio da titulu sveukupnog pobednika ovogodišnjeg Jorgovan festa dele Kulturno-umetnička društva Deli Jovan iz Crnajke i Rudna Glava iz Rudne Glave, a pažnje vredni su bili nastupi i ostalih učesnika – folklornih ansambala iz Majdanpeka, Topolnice, Mosne, Luke, Mokranja, Vražogrnca.

U okviru Jorgovan festa održan je drugi Sajam zdrave hrane, domaće radinosti, lovstva, lekovitog bilja, ratarstva i poljoprivrede, vina, rakije, skulptura u drvetu, slikarstva, okupivši brojne učesnike iz okolnih naselja. U okviru ovog sajma na štandovima se pripremala zdrava hrana, bili su izloženi predmeti domaće radinosti, narodne nošnje stare i po nekoliko decenija, cveće, lovačka i ribolovačka oprema, lekovito bilje, a pošto je Sajam takmičarskog karaktera, za pobednički štand proglašen je štand sela Topolnica. I kulturno-umetnički program, kao i Sajam zdrave hrane, domaće radinosti i pastirske igre – gađanje buzdovanom, bacanje potkovice u cilj, skok iz mesta trupački, navlačenje konopca i štapa, struganje oblica, odvijalo se pod budnim okom Kraljevića Marka i Muse Kesedžije koji su specijalno za ovu priliku došli na Miroč.

Završnicu festivala cveća, turizma i narodnih običaja predstavljalo je proglašenje Vile Miroča. Lentu Vile Miroča 2012. ponela je Miročanka Irena Martinović, prva pratilja bila je Snežana Savić iz Luke, a druga Ana Dragošan iz Majdanpeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari