Dva revanš meča osmine finala Lige šampiona, dve različite fudbalske priče. Dok je Real Madridu, posle rutinske pobede u gostima (2:0), ostalo samo da kod kuće potvrdi očekivanu eliminaciju Šalkea, dotle je u duelu ekipa sličnog kvaliteta Porta i Bazela, nakon remija iz prvih sat i po borbe za Top osam (1:1), sve i dalje otvoreno i neizvesno.

Branilac evropske klupske titule je još pre dve nedelje u Gelzenkirhenu opravdao status apsolutnog favorita protiv talentovanog tima „rudara“, golovima Kristijana Ronalda i Marsela potvrdivši dobru jesenju formu u elitnom takmičenju. Čak ni vezani poraz (od Atletika iz Bilbaa) i remi (sa Viljarealom) u poslednja dva kola Primere, gubitak liderske pozicije u prvenstvu Španije i opravdane kritike na račun realizacije, čak i iz usta trenera „kraljevića“ Italijana Karla Ančelotija, ne mogu da dovedu u pitanje reprizu prošlogodišnjeg Realovog slavlja protiv istog tima u istoj rundi LŠ.

– Ne smemo biti onako konfuzni i spori kao prošlog vikenda protiv Bilbaa. Od oporavljenog Luke Modrića očekujemo da poveže konce na sredini terena i spoji vezni red sa napadačima Kristijanom Ronaldom i Karimom Benzemom. Imamo lepu prednost iz prvog meča sa Šalkeom, ali nema mesta opuštanju dok posao ne bude gotov. Poštujemo našeg nemačkog protivnika – poručuje Realov šef struke, koji konačno može da računa na sjajnog hrvatskog vezistu, ali ne i na još povređenog Kolumbijca Džejmsa Rodrigeza.

Šalkeov strateg i Ančelotijev Roberto di Mateo zna kako se osvaja „ušati pehar“, jer ga je podigao u vreme dok je sedeo na klupi Čelsija, ali ovog puta će biti dobro ako sa svojim izabranicima izbegne rezultatsku katastrofu iz vremena njegovog prethodnika Jansa Kelera, kada je slavni nemački klub u svom domu ponižen (1:6), a u revanšu dotučen (1:3). Na „vodenicu“ srpskog defanzivca Matije Nastasića i saigrača ne idu ni njihove oscilacije u Bundesligi, gde su između dva susreta sa Realom zabeležili (po) jedan poraz, remi i trijumf.

– Bez obzira na ishod prve utakmice idemo sa puno optimizma u goste Realu. Možda je naša prednost baš u tome što nam niko ne daje šanse za prolaz. Nije ništa još gotovo – hrabro tvrdi defanzivac plavo-belih Kristijan Fuks.

Koliko prvom dvomeču nedostaje takmičarske draži toliko je pobednik drugog prilična nepoznanica. Bazel je grupnu fazu takmičenja završio ispred bivšeg kontinentalnog šampiona Liverpula i vodio veći deo prvog susreta sa Portom, takođe nekadašnjim vladarom Evrope, ali je u finišu prokockao prednost, pa Švajcarci sada moraju da idu na sve ili ništa na Dragao stadionu.

– Jesmo primili gol u prvom meču, ali verujemo da možemo da iznenadimo favorizovanog rivala na njegovom terenu i plasiramo se drugi put u četvrtfinale Lige šampiona – optimista je Paulo Sousa, portugalski trener Bazela, koji je svojevremeno igrao za druga dva velikana u svojoj domovini, Benfiku i Sporting, a sa Švajcarcima sanja reprizu uspeha iz davne 1974. godine.

Uz Čelsi i Real jedini neporaženi tim u ovom ciklusu Lige šampiona nije uspeo da napravi preokret u Bazelu i popravi katastrofalan učinak u nokaut fazi LŠ, u kojoj ima samo jednu pobedu iz 14 mečeva, ali mu taj jedan gol na strani, sjajnih 63 odsto poseda lopte na Sant Jakob Parku i čak 15 udaraca u tih 90 minuta daju pravo da budu malo veći optimisti od gostiju. Veliku brigu, međutim, predstavlja izostanak sveže povređenog kapitena i najboljeg strelca Džeksona Martineza.

– Govorimo o napadaču koji je postigao mnogo golova, ali i na druge načine jako doprinosi igri i rezultatima tima. Martinez je pravi primer profesionalca sa veoma jakim pobedničkim karakterom. Nedostajaće nam, ali i bez njega moramo naći način da prođemo dalje – objašnjava šef struke Žulijano Lopetegi.

utorak

Real – Šalke 20.45

Porto – Bazel 20.45

sreda

Čelsi – PSŽ 20.45

Bajern – Šahtjor 20.45

Navijači protiv Ronalda

Španski dnevni sportski list As, blizak Real Madridu, anketirao je svoje čitaoce sa pitanjem šta bi to „kraljevski klub“ trebalo da uradi da bi popravio stvari utisak i učinak u 2015. godini? I dobio iznenađujuće rezultate. Čak 46, 1 odsto navijača diglo je glas protiv igranja Gereta Bejla, a odmah iza njega na listi onih koje ne bi voleli da gledaju je prvi strelac i najveća zvezda tima Kristijano Ronaldo (32,2). Portugalac nije u prepoznatljivoj formi u poslednja dva meseca, ali čudno zvuči da fanovi Reala ne žele u prvoj postavi čoveka sa prosekom od više od jednog datog pogotka po utakmici, sa već 30 skupljenih golova ove sezone u Primeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari