Kraljevo: Još 52 novoobolela od korona virusa 1Foto: Z. Nikolić

„Ovo je crni dan za Kraljevo. Brojka od 52 novoregistrovana slučaja građana pozitivnih na virus u jednom danu nekako se poklopila sa konačnim brojem zaraženih u prva tri meseca epidemije“, rekao je na početku svog obraćanja medijima Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

„Osećanja besa, tuge, razočaranja, moga bih još toga da ređam opisujući svoje stanje u suočavanju sa ovim rezultatima kojima smo u jednom trenu potrli rezultate ostvarene tokom prva tri meseca suočavanja sa ovom epidemijom. Zato ponavljam, po hiljaditi put a vi, prenesite građanima Kraljeva. Zar je teško da se pridržavamo te tri osnovne mere: zabrane okupljanja u većem broju, distanciranja i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na rastojanje od minimum 2 metra i obaveznog nošenja maske? Obavezno pranje ruku,više puta u toku dana, posle svakog kontakta se, valjda, podrazumeva.Valjda nam je to jasnije sada, kada smo dostigli 220 kao ukupnu brojku novozaraženih na teritoriji grada Kraljeva“ rekao je još,  Aleksandar Macan.

On je saopštio da je jutros održan sastanak u Opštoj bolnici „Sudenica“ u Kraljevu na kome je odlučeno da se njeno Internističko odeljenje, privremeno, transformiše u Kovid odeljenje što povećava sadašnje kapacitete Infektivnog odeljenja sa 34 za još 80 ležajeva za smeštaj pacijenata sa težom kliničkom slikom.

Ova i još neke druge odluke, poput one o povratku lekara i srednjemedicinskog osoblja koji su, iz Kraljeva, slati na ispomoć drugim zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru i Beogradu, pre svega, doprineće efikasnijem reagovanju lokalnog zdravstvenog sistema na ovako nagli skok broja novo zaražernih građana.

Ove promene, verovatno, znače i to da pacijenti sa najtežim komplikacijama neće više biti slati na respiratore u Kragujevac jer se njom omogućava da deo, od 11 postojećih respiratora Opšte bolnice „Studenica“, počne da se koristi i za potrebe najtežih kovid pacijenata.

Obzirom da, od juče, u primarnoj Kovid ambulanti u Domu zdravlja rade tri,umesto dva tima,u vremenu od 8 do 20 časova, kao i da je, lekarima ojačan kol centar omogućen je veći broj pregleda potencijalno zaraženih i efikasnija trijaža. A tih, pregleda u Kovid ambulanti Doma zdravlja, je i bez ovih povećanih kapaciteta, do juče bilo, u proseku između 120 i 150 dnevno.

Efikasnost kraljevačkog zdravstvenog sistema koji već radi na ivici postojećih,pre svega ljudskih,kapaciteta bez sumnje doprinosi i to što, od juče, Veterinarski specijalistički institut radi analize uzetih uzoraka što će skratiti vreme čekanja rezultata u odnosu na vreme laboratorije Kliničkog centra Srbije „Vatreno oko“ kojoj je zbog njene preopterećenosti trebalo, u pojedinim slučajevima,  i do čak pet dana, da bi rezultati stigli u Kraljevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari