Kraljevo obeležilo 137.imendan grada 1Foto:Z.Nikolić

Svečanom akademijom održanom danas, u Sali gradske uprave u Kraljevu je obeležen 137-i imendan u znak sećanja na 19. april 1882 godine kada je Kralj Milan Obrenović, neposredno posle svog proglašenja za kralja i miropomazanja u manastiru Žiča , prihvatio molbu građana varoši Karanovačke i dotadašnjoj varoši dao novo ime Kraljevo.

O ovome je danas na akademiji govorio Milan Matijević, predsednik udruženja građana „Jovan Kursula“.

„Grad Kraljevo ima tri velika praznika, čime se i pokazuje bogatstvo naše istorije i kulture koja se vekovima razvijala na njegovoj teritoriji. Kraljevo obeležava 7. Oktobar, Dan grada Kraljevdan, u znak sećanja na Stefana Prvovenčanog, Stefana Nemanju, na kraljeve iz dinastije Nemanjića, čiju tradiciju baštinimo.

Grad u blizini Žiče i Studenice, svetih mesta srpske srednjovekovne države, obeležava gradsku slavu Silazak Svetog Duha na apostole, pokazujući povezanost grada i Crkve .

Obeležavamo i Imendan, dan koji nas seća na kralja Milana Obrenovića, njegovu posetu Kraljevu i Žiči, gde je miropomazan, na 19. april, dan kada je 1882. godine kralj Milan Obrenović promenio ime Kraljeva i kada je staro tursko ime Karanovac otišlo u istoriju .

Osim u periodu od 1949. do 1955 , kada se Kraljevo zvalo Rankovićevo , naziv grada je ostao onakav kakvim ga je naš kum kralj Milan Obrenović i dao meštanima grada na Ibru“, rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik grada.

U umetničkom programu izvedenom na Svečanoj akademiji nastupili su pesnici Dušan Stojić i Miloš Milišić kao i učenici Odseka za tradicionalnu muziku srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari