Nemoguće su tu bilo kakve procene, jer kada je reč o Haškom tribunalu, nekad je teže prognozirati kako će oni protumačiti statut i svoja pravila nego pogoditi rezultat fudbalske utakmice na svetskom prvenstvu, kaže za Danas potpredsednik SRS Zoran Krasić upitan da li Vojislav Šešelj, kako se očekuje, ostaje u haškom pritvoru.

Ipak, Krasić nije direktno odgovorio na pitanje našeg lista da se lider SRS obratio Haškom tribunalu u poslednja tri dana, navodeći da se od 18. juna ništa nije promenilo.

Podsetimo, tog dana je objavljeno da je veće koje sudi Šešelju na čelu sa sudijom Žan-Klod Antonetijem, pozvalo strane u postupku da se izjasne o tome da Šešelj bude pušten iz pritvora u Hagu. Poziv je bio upućen tužiocu, Šešelju, vladi Kraljevine Holandije da li je moguće da obezbedi bezbedan transfer, Vladi Srbije da li može da garantuje za lidera SRS i tužiocu. Prvo se oglasio Šešelj rekavši da jedino može da se obaveže da neće bežati iz Srbije i da ne prihvata zabranu bavljenja politikom, dok je tužilac rekao da se ne protivi njegovom izlasku iz pritvora do izricanja presude. Potom je Vlada Srbije u datom roku od sedam dana obavestila Tribunal da je spremna da garantuje i sarađuje u vezi sa Šešeljevim dolaskom u Srbiju, ali samo ako se on sam u pisanoj formi obaveže da će poštovati uslove ukidanja pritvora. Među uslovima su i stalni boravak na sigurnoj lokaciji, kako bi se sprečio kontakt sa mogućim svedocima, što je u javnosti Srbije protumačeno kao kućni pritvor. Šešelj je na to uzvratio podneskom da traži odštetu od 12 miliona evra od Tribunala zbog „nezakonitog“ držanja u pritvoru.

Mala teorijska verovatnoća da Šešelj ipak bude predat organima Srbije na staranje, ako ne sad, a onda možda kroz nekoliko meseci, sadrži se u tome, kako su prenele agencije, da je sudija Antoneti izdvojio mišljenje u odnosu na ostalu dvojicu sudija. Naime, u tom izdvojenom mišljenju Antoneti izražava žaljenje što nije prihvaćen njegov predlog da se u pozivu koji je upućen Šešelju jasno naglasi da će, u slučaju njegovog odbijanja da prihvati tražene uslove, veće biti prinuđeno da povuče svoju inicijativu za privremeno oslobađanje, odnosno da će to biti „automatska posledica“ takvog stava optuženog.

Šešelj se dobrovoljno predao Haškom sudu pre 11 i po godina, i samim tim imao je pravo na privremenu slobodu, ali je uvek odbijao da prihvati garancije Vlade Srbije. U sadašnjoj situaciji pak, kada je zbog promene sudije datum izricanja presude neizvestan, nije jasno koliko na odluku suda utiče i to što je Šešelj u međuvremenu lečen od karcinoma.

Odluke prvo na sajtu

Zamenik predsednika SRS Nemanja Šarović izjavio je juče da ne zna da li je Šešelju istekao trodnevni rok da se izjasni o uslovima za privremenu slobodu, jer „Tribunal dokumenta prvo objavljuje na sajtu“. Iz SRS je juče saopšteno da je poslanik Državne dume Rusije Vjačeslav Tetjokin poslao Šešelju „pismo ohrabrenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari