Mada je pre premijere na prvenstvu Evrope u Švedskoj tražio pobedu nad superjakom Italijom, selektor mlade fudbalske selekcije Srbije Slobodan Krčmarević nije zvučao nezadovoljno dan posle remija sa glavnim pretendentom na kontinentalni tron. Šta više, ponosno je podvukao crtu ispod prvih 90 minuta „orlića“, s naglaskom na njihovu polusatnu dominaciju u drugom poluvremenu, kada su za malo osvojili sva tri boda.

– Možda ću zvučati prepotentno, ali mislim da smo nadmudrili protivnika. A, kada to učiniš sa majstorima za taktiku, čija 23 igrača na tržištu vrede fantastičnih 230 miliona evra, onda remi vredi više od jednog boda. Nešto manje u prvih 45 minuta, a mnogo više u nastavku, poremetili smo ritam Italijana, ne dozvoljavajući njihovim sjajnim vezistima i napadačima da se razmahnu. Đovinka, Baloteli, Akvafreska, De Ćelje i Markizo nisu imali puno ni vremena ni prostora da nam pokažu zašto su standardni u svojim klubovima u Seriji A. Smiljanić, Fejsa i ostali su ih odlično (sa)čuvali. Sve pohvale za defanzivu, koja je bila baš onakva kakvu sam zahtevao, tj. kolektivna i čvrsta – aplaudira strateg branioca srebrne medalje sa prošlog EP i podvlači zanimljivu paralelu.

– Mislim da neću preterati ako našu igru uporedim s Čelzijevom u vreme kada ga je vodio Murinjo.

Zbog taktičke discipline igrača, racionalne upotrebe individualne kreativnosti i fizičke spremnosti. Dok je Italija pri kraju meča gubila dah, mi smo samo pojačavali pritisak – objašnjava Krčmarević, a odmah zatim podseća da su Kačar, Sulejmani, Brkić i društvo tek na početku velikog posla.

– Ništa još nismo napravili. Tek će druge dve utakmice pokazati koliko smo zaista postigli ovim remijem. Moramo sutra dobiti Belorusiju, ali nam ni ta pobeda ne garantuje željeni plasman u polufinale. Ali, ostanemo li ovako prisebni, koncentrisani, kvalitetni i kompaktni imaćemo velike šanse da uradimo ono zbog čega smo došlu u Švedsku – kaže srpski selektor.

Još boljim izdanjima nada se i zvabnično najbolji akter utakmice Milan Smiljanić.

– Ako nastavimo ovako siguran sam da ćemo proći u polufinale, što nam je bio primarni cilj pre starta takmičenja – optimista je, na mestu zadnjeg veznog neprolazan, kapiten našeg tima.

Organizator igre, njen kvaritelj i napadač (sve po potrebi) Gojko Kačar u prvi plan stavlja sjajno izdanje zadnje linije, na papiru najslabije karike u našem timu.

– Ponosan sam na naše odbrambene igrače. Iako igraju u srpskoj ligi odlično su se nosili sa fudbalerima iz kalča, iznevši ogroman teret meča – zvezda Herte odaje priznanje poslednjoj četvorci, koja bi sutra protiv Belorusije trebalo da bude jača za oporavljenog A reprezentativca, levog beka Obradovića.

Matić polomljenog stopala napustio Švedsku

Srbija dalje mora bez Nemanje Matića. Sjajni vezista čeških Košica polomio je metatarzalnu kost u meču sa Italijanima, zbog čega je juče napustio Švedsku i otišao u Belgiju, na dodatne preglede i eventualnu operaciju stopala.

– Imao sam u karijeri i težih povreda, pa sam ih pregurao. Nije mi toliko žao zbog ove muke i bola, koliko zbog napuštanja šampionata. Neću biti s drugarima kada ovde budu napravili nešto veliko – rekao nam je visoki igrač sredine terena, koji nema pravo zamene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari