Američka Nacionalna akademija za nauku smelo je stala u odbranu evolucije kao temelja moderne biologije, ističući da deca u državnim školama treba da uče Darvinovu teoriju evolucije, a ne biblijski kreacionizam. Akademija, koja ima mandat Kongresa da savetuje vladu u pitanjima nauke i tehnologije, objavila je prošle nedelje izveštaj pošto se teorija evolucije, postavljena u 19.

Američka Nacionalna akademija za nauku smelo je stala u odbranu evolucije kao temelja moderne biologije, ističući da deca u državnim školama treba da uče Darvinovu teoriju evolucije, a ne biblijski kreacionizam. Akademija, koja ima mandat Kongresa da savetuje vladu u pitanjima nauke i tehnologije, objavila je prošle nedelje izveštaj pošto se teorija evolucije, postavljena u 19. veku, ponovo našla na udaru religioznih konzervativaca. Izveštaj su zajednički objavili Nacionalna akademija za nauku i Institut za medicinu, koji vladu savetuje u toj oblasti. Napisala ga je grupa autora na čelu sa profesorom biologije sa kalifornijskog univerzieta Fransiskom Ajalom.
Kreacionizam, koji se zasniva na Bibliji i verovanju da je Bog stvorio život na Zemlji, kao i teorija „inteligentnog dizajna“, nisu nauka i ne bi trebalo da se predaju u državnim školama, stav je američke Akademije. „Izgleda da smo stalno suočeni sa protivljenjem predavanju naučne teorije evolucije u školama“, kaže Barbara Šal, biolog sa Univerziteta Vašington i potpredsednica Nacionalne akademije za nauku, prenosi Rojters. U izveštaju Akademije navodi se da evolucija može da bude kompatibilna sa verom. „Nauka i religija su različiti načini razumevanja sveta i ne treba ih nepotrebno suprotstavljati“, ističe se u izveštaju.
Međutim, autori izveštaja dodaju da učenje o kreacionizmu na časovima nauke zbunjuje učenike i onemogućava ih da shvate šta je zapravo nauka, a šta ne. „Biološka evolucija je jedna od najvažnijih postavki moderne nauke. Evoluciju potkrepljuju činjenice iz svih oblasti naučnog istraživanja“, piše u izveštaju, koji podvlači razvoj evolucione biologije i ističe značaj evolucije u razumevanju zaraznih bolesti. Autori izveštaja podsećaju da su 2006. godine pronađeni fosilni ostaci Tiktalika, koji se smatra karikom koja je nedostajala u evolucionom nizu između riba i prvih kopnenih životinja. Smatra se da je ova životinja svoje prve korake na kopnu mogla da napravi pre otprilike 375 miliona godina. S druge strane, pobornici teorije o „inteligentnom dizajnu“, po kome je Bog sve stvorio u svom konačnom vidu jednom zauvek, smatraju da su neke biološke strukture toliko složene da nisu mogle da nastanu jednostvano prirodnim procesom razvoja i prilagođavanja.
Predsednik SAD Džordž Buš rekao je 2005. godine da američki đaci treba da uče i o „inteligentnom dizajnu“ i o teoriji evolucije. „Obrazovanje podrazumeva da ljude treba upoznati s različitim školama mišljenja“, rekao je tad Buš. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja iz 2006. godine, skoro polovina Amerikanaca veruje da čovek nije nastao evolucijom, već da ga je stvorio Bog, u njegovom današnjem obliku, i to pre nekih 10.000 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari