Letnja škola je organizovana za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i za sve one koji nisu članovi „Fortune“. U našem programu ima mnogo vežbi klasičnog i modernog baleta i ritmike koje kultivišu njihovo telo, ali i kreativnih radionica za razvoj njihove mašte. U tim radionicama deca uče da koriste pokret kao način izražavanja svojih emocija – kaže Ana.

Letnja škola je organizovana za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole i za sve one koji nisu članovi „Fortune“. U našem programu ima mnogo vežbi klasičnog i modernog baleta i ritmike koje kultivišu njihovo telo, ali i kreativnih radionica za razvoj njihove mašte. U tim radionicama deca uče da koriste pokret kao način izražavanja svojih emocija – kaže Ana.

Podrška roditelja

Roditelji čija deca pohađaju ovu školu veoma pohvalno govore o njoj. Škola je dobra i ima smisla. Dobro je da deca pravilno iskoriste svoje vreme i nauče nešto novo, da iskažu sebe. Voleli bismo da ona traje i dalje i da sutra među njima možda bude onih koje će postati balerine, samo su neka od zapažanja roditelja u anketi koju je sprovela Ana Tomović.

U okviru projekta ove letnje baletske škole je i akcija pod nazivom „Naučimo da učimo“ u kojoj sedam članica „Fortune“ polaznicima škole kao Anine „pomoćnice“ prenose svoja baletska iskustva onima koji se prvi put sreću sa baletom i pokretom. Grupu čini sedam dugogodišnjih članica „Fortune“ – Minja, Stanislava, Tanja, Sara, Jovana, Mia i Anđela. Ana kaže da veruje da će, bez obzira na to što Škola traje samo 11 dana, deca moći mnogo da nauče.
– Jedan od naših ciljeva je da pokažemo da se na ovakav način može provesti slobodno vreme i letnji raspust i da ujedno deca poboljšaju svoju fizičku spremnost. Među polaznicima Letnje škole ima i dece koja su pohađala našu Zimsku školu. Nadamo se da će opština imati sluha i razumevanja da nam omogući da ova deca nastave i dalje da pohađaju ovakve škole. Škola je besplatna i mnogo znači roditeljima koji ne mogu da plate da deca pohađaju časove u našem klubu – kaže Ana.
Minja Savić i Stanislava Jovanović su Anine pomoćnice. Obe su završile Zimsku školu baleta. Minja ima 12 godina i kaže da u ovoj školi dosta može da se nauči.
– Bila sam u Zimskoj školi i sada svoja znanja prenosim početnicima. Ana je izuzetno dobra nastavnica, nije sebična i sva svoja znanja prenosi nama – kaže ona.
Njena vršnjakinja Stanislava dodaje da je za nju ovo još jedno lepo i korisno iskustvo. – Verujem da su zadovoljne i devojčice koje se prvi put sreću sa baletskom umetnošću – kaže ona.
Na jednom od časova zatekli smo sestre Simonu (8) i Anđelu (10) Tančić. Prvi put su u školi i veoma su zadovoljne. – Uče nas pravilnom hodu, držanju tela i glave – kaže Simona, a njena sestra Anđela dodaje da bi volele da budu stalne članice Plesnog kluba „Fortuna“.
Vladana Mančić ima 10 godina. Kaže da je došla u Školu baleta kako bi naučila nešto više. – Htela sam jednostavno da probam. Lepo mi je ovde, učimo i družimo se – kaže ona.
Ana Tomović je pre 16 godina iz Ukrajine došla u Pirot. Tajnama baletske umetnosti počela je da uči prve polaznice u Domu kulture, a od pre tri godine postoji Plesni klub „Fortuna“. Sa svojim balerinama ona je godinama učestvovala na brojnim takmičenjima u zemlji i osvajala mnoge nagrade i priznanja. Nikada nije vodila preciznu evidenciju koliko je najpre kroz Baletski studio a potom i kroz „Fortunu“ u proteklih 16 godina prošlo devojčica, ali je to svakako nekoliko stotina. U njenom baletskom „jatu“ najmlađe polaznice imaju samo pet godina, a najstarije srednjoškolke 17 i 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari