Uskršnji praznici po Gregorijanskom kalendaru bili su prilika da se u Negotinu krene sa realizacijom projekta ôArhetipö, namenjenog mladima iz dijaspore, srpskog porekla iz istočne Srbije koji žive u inostranstvu.


 Osmišljen da kroz kreativne radionice mladima koji su integracijom u sredinu življenja prihvatili jezik, kulturu i običaje zemlje u kojoj borave ili u kojoj su rođeni, omoguće da uče i neguju ćirilično pismo i srpski jezik, priključe se čuvanju etničkog i verskog identiteta i ljubavi prema prema svom kulturno-istorijskom i tradicionalnom nasleđu. ôArhetipö je proistekao iz činjenice da decenijska migracija žitelja Srbije u Zapadnu Evropu za boljom zaradom, a poslednjih godina za poslom, ima za posledicu ogroman broj mladih srpskih potomaka koji su integracijom u sredinu življenja prihvatili jezik, kulturu i običaje zemlje u kojoj borave ili u kojoj su rođeni. Ono što postaje evidentno i upadljivo u susretu sa njima tokom njihovog boravka u Srbiji u vreme raspusta jeste to da skoro i ne govore maternjim jezikom i da vrlo malo znanja poseduju o zemlji i kraju iz koga su potekli, počev od kulture i istorije, pa sve do običaja i tradicije, objašnjavaju realizatori ôArhetipaö. Prolećne kreativne radionice sprovedene u Negotinu pružile su priliku polaznicima da se na zanimljiv, interaktivan način upoznaju sa tradicijom, svojim korenima i kulturno-istorijskim nasleđem.

Polaznici su tokom petodnevnog rada prepoznavali ćirilicu, uočavali razliku između ćirilice i latinice i prvi put ispisivali svoja imena i prezimena ćiriličnim pismom. Predstavljeni su im i najlepši primerci kaligrafskog ispisivanja ćirilice, kao uvod u upoznavanje sa kaligrafijom, naučili su da pevaju himnu äBože pravdeô.

Organizovana im je poseta Muzeju Krajine i Mokranjčevoj rodnoj kući radi upoznavanja sa kulturno-istorijskim nasleđem svoga kraja, a poseta Crkvi Svete Trojice u Negotinu omogućila je upoznavanje sa verskim identitetom i arhetipom. Učesnici radionica oprobali su se u izradi svojih monograma u vezu ili u slikarskoj tehnici i bili gosti Muzičke škole i etno-grupe äMarinikaô i äAjduciô. Sve ono što su radili tokom trajanja kreativnih radionica ôArhetipaö predstavljeno je na izložbi koja je priređena po završetku aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari