Gradske vlasti Loznice omogućile su vlasnicima bespravno podignutih objekata da troškove legalizacije plate beskamatnim kreditom u 48 mesečnih rata, izjavio je rukovodilac Odeljenja za planiranje i izgradnju grada Vladan Tripković.

On je rekao da je u Loznici do sada podneto 175 zahteva za legalizaciju po novom zakonu i po ranijem 2.047, koji mogu da se aktiviraju i ako treba dopune.

Lokalna građevinska inspekcija je do početka primene novog Zakona o planiranju i izgradnji donela 420 rešenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata, a blagovremeno podneti zahtevi vlasnika takvih objekata za legalizaciju takođe će biti razmatrani.

– Prema Zakonu o planiranju i izgradnji, koji je na snazi od 11. septembra prošle godine, rok da se započne postupak legalizacije ističe 11. marta ove godine i neće se menjati – podseća Tripković.

Prema njegovim rečima, uz zakonske olakšice koje su predviđene za naknadu uređenja gradskog građevinskog zemljišta do 60 odsto za stambene objekte do 100 metara kvadratnih, lokalna samouprava u Loznici je i sama našla način da dodatno pomogne građanima.

– Gradsko veće u Loznici donelo je odluku da vlasnicima bespravno podignutih objekata omogući da naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, što je najveća stavka legalizacije, plaćaju četiri godine u jednakim ratama, bez kamate – objasnio je Tripković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari