Rusija gubi na uticaju na postsovjetskom prostoru u korist Kine i Evrope, zbog nepromišljene politike koju vodi, ocenio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko. Govoreći o odnosu Belorusije s Rusijom i Evropskom unijom Lukašenko je u intervjuu bečkom dnevniku Prese istakao da u određenim pitanjima njegova zemlja ima isti stav kao Moskva, kao i da se u poslednje vreme pojavljuje mnogo tema sa EU kod kojih se mora sarađivati.

„Ponekad Rusija reaguje na to osetljivo, na primer kada je reč o našem učešću u partnerstvu EU – Istok. Međutim, niko nam ne može zameniti Rusiju. Ali, Evropljani nam nude veoma povoljnu saradnju. Možemo tehnološki učiti i postoje resursi za kredite. Gotovo polovina beloruskog izvoza ide u Evropu“, obrazložio je on. Beloruski predsednik je naglasaio da, ako carinska unija koju forsira Rusija bude stupila na snagu od iduće godine, onda će ona biti prioritet Belorusije. Povodom odnosa EU prema Belorusiji, on je istakao da se moraju tražiti dodirne tačke kao što su problemi tranzita narkotika, trgovine decom, kao i zajednički transportni i energetski problemi.

„Ako se pri tom pojave politička pitanja, onda ćemo ih rešiti. Najvažnije je da se ne postavljaju zahtevi za demokratizaciju. Šta treba da demokratizujemo? Koji standard važi? Svaka zemlja ima sopstvene standarde“, konstatovao je predsednik Belorusije. Upitan kakav stav ima prema uslovima Međunarodnog monetarnog fonda za dobijanje kredita, kao što je zahtev za smanjenje pritiska na poslovni svet, Lukašenko je rekao da Evropa možda želi da Belorusija sve na brzinu privatizuje kao Rusija. „To smo sprečili. Vidite kako se stvari odvijaju u Rusiji. Uostalom, usled finansijske krize ionako nijednoj zemlji se ne može više kazati da vrši pritisak na poslovni svet“, objasnio je on. „Belorusija se nije prodala. Najverovatnije su Rusi veoma zabrinuti. MMF je dao kredit pod povoljnijim uslovima od Rusije, koja nije održala obećanje od dve milijarde dolara. Sećaću se obe stvari veoma dugo“, poručio je on u vezi s dobijanjem kredita u visini od 3,5 milijardi dolara od MMF, umesto 2,5 milijardi dolara od Rusije.

Lukašenko je podvukao da je i pod sadašnjim uslovima stopostotno privržen državnom savezu sa Rusijom. „Naše razlike se ne nalaze u sferi objektivnosti. One su povezane sa stavom ruskog državnog rukovodstva“, dodao je on. „Nivo odnosa je normalan. Mi smo na primer veoma brzo savladali rat oko mleka, zato što postoje dobri kanali za saradnju. Imamo važnu ekonomsku saradnju, jer se kod nas nalazi završna proizvodnja za delove iz Rusije. To nemamo sa EU“, istakao je Lukašenko. On je rekao da diktatura u Belorusiji ne bi ni bila moguća jer postoje na jednoj strani mehanizmi za njeno sprečavanje, a na drugoj bi u slučaju diktature Zapad već odavno pokorio tu zemlju. „Mi nismo Rusija. Tamo je moguća diktatura. Oni mogu sa svojim nuklearnim naoružanjem i energentima da se odupru kritici. Meni je prilepljeno da sam diktator jer nisam proamerički raspoložen. To da nemam malo moći kao predsednik je tačno, ali mi nemamo diktaturu“, zaključio je Lukašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari