Žana Njemcova, kćerka ubijenog opozicionog lidera Borisa Njemcova, izjavila je da je ruski predsednik Vladimir Putin „politički“ odgovoran za ubistvo njenog oca, izvestio je Bi-Bi-Si. Njemcov, nekadašnji vicepremijer i liberalni političar, ubijen je 27. februara dok se šetao sa svojom devojkom nedaleko od Kremlja. Putin je osudio ubistvo.

U međuvremenu, Zaur Dadajev, jedan od osumnjičenih za ubistvo, izjavio je da je bio prisiljen da prizna da je umešan u napad na Njemcova. Dadajev je rekao posetiocima u zatvoru da je dva dana imao džak na glavi i da je priznao da ima veze sa ubistvom samo da bi jedan njegov prijatelj bio oslobođen.

Žana Njemcova je zapravo ponovila tvrdnje saradnika njenog oca da je ubistvo bilo politički motivisano. „On je bio najistaknutiji kritičar Putina. Bio je najmoćniji lider ruske opozicije. Nakon njegovog ubistva policija je obezglavljena i svi su preplašeni“, rekla je Njemcova i naglasila da opozicija sada nema nijednu snažnu figuru koja bi mogla da se nosi sa vlašću.

Žana (30), tržišna analitičarka i TV voditeljka na jednom kanalu koji se bavi finansijama u Moskvi, rekla je da je istražitelji nisu kontaktirali jer „nisu zainteresovani za nezavisnu istragu“. Oni tek treba da saopšte motiv za ubistvo.

Njemcov je prošle godine obavestio ruske vlasti o pretnjama koje je dobio preko Fejsbuka, što je povezao sa svojim stavom o sukobu u Ukrajini. Kako se navodi, pisao je izveštaj u kojem se očekivalo da obelodani umešanost ruske vojske. Policija je u septembru odbila njegov zahtev za istragu.

Žana Njemcova je rekla da joj nije dozvoljen pristup očevom stanu gde je držao svoja dokumenta. Kada je čula za smrt oca, bila je šokirana, kaže. „Nisam mogla da verujem i još uvek ne mogu da verujem. Ubili su mi oca, ne mogu da ćutim“, rekla je kćerka ubijenog ruskog političara.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je zahtevala da se sprovede „potpuna i transparentna“ istraga o ubistvu. Sud u Moskvi je u nedelju saopštio da je Zaur Dadajev, koji je za ubistvo optužen zajedno s Čečenom Anzorom Gubaševim, priznao da je umešan u pucnjavu na mostu. Međutim, Andrej Babuškin, član ruskog Saveta za ljudska prava, koji je osumnjičene posetio u utorak u zatvoru, rekao je da „ima razloga da se veruje da je Zaur Dadajev priznanje dao pod pritiskom“.

Babuškin je rekao da mu je Dadajev pokazao tragove od lisica i konopca oko članaka i rekao mu da je mučen strujom. Dadajev je bio zamenik komandanta Severnog bataljona Čečenije, a čečenski lider Ramzan Kadirov ga je opisao kao „najneustrašivijeg i najhrabrijeg člana“ jedinice. Gubašev je rođak Dadajeva, za koga ruska državna televizija tvrdi da je povukao obarač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari