Kreni-Promeni: Predsednik Skupštine Niša nije verifikovao narodnu inicijativu za besplatne udžbenike 1Foto: Z. S. M.

Nakon desetočasovnog štrajka aktivista pokreta Kreni-Promeni ispred kabineta predsednika Skupštine Niša, Igora Novakovića, on je odbio da verifikuje narodnu inicijativu za besplatne udžbenike, saopštio je ovaj pokret.

„Predsednik Skupštne Niša prekršio je Ustav i Zakon neverifikujući narodnu inicijativu za besplatne udžbenike koju je podneo Kreni – Promeni i stavljajući da se o ovom pitanju verifikacije izjasni Skupština Niš pošto on nije siguran da li navedeno pitanje spada u nadležnost lokalne samouprave“, navode iz pokreta.

U tom dokumentu, koji je potpisao Novaković, piše da će se njihov predlog naći na narednoj sednici gradske Skupštine, ali i da propisima iz nadležnosti lokalne samouprave nije definisano pitanje finansiranja udžbenika.

Oblast vaspitanja i obrazovanja u Republici Srbiji definisana je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kao krovnim zakonom za ovu oblast. Ovim zakonom nije predviđena obaveza lokalnih samouprava po pitanju finansiranja udžbenika i udžbeničkih kompleta za učenike javnih osnovnih škola – piše u dokumentu.

„Kako to da jeste nadležnost lokalne samouprave u Beogradu i U Sremskoj Mitrovici gde je usvojena identična narodna inicijativa, a nije za nišku decu. Velika sramota i zloupotreba funkcije od strane Igora Novakovića“, navode iz Kreni-Promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari