kreni promenifoto BETAPHOTO/KRENI PROMENI

Aktivisti Kreni-Promeni iz Niša juče su privedeni na razgovore u svojstvu građana, dok je jednom od njih policija došla na adresu stanovanja dok on nije bio u zemlji. Iz ovog pokreta objašnjavaju za Danas da je privođenje usledilo nakon akcije kojom su pozvali Javno preduzeće „NišStan“ da reši problem zapušenog slivnika u parku Čair.

Akcijom od 6. septembra, niški tim pokreta Kreni-Promeni želeo da skrene pažnju javnosti da JP „NišStan“ ne održava javne česme, za šta je zaduženo.

– Oni imaju ugovor sa opštinom Medijana u kom je navedeno za koje sve česme je odgovorno. Odabrali smo jednu od tih česmi, otišli i snimili video, nakon čega smo, zbog potreba videa, uzeli rešetke i otirač „NišStana“ – kažu iz Kreni-Promeni.

„NišStan“ je nakon toga pokrenuo postupak protiv aktivista zbog „krađe rešetke“, a iz pokreta navode da je krađa prisvajanje tuđe imovine za svoje potrebe, a da to nije nešto što su njihovi aktivisti radili.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kreni- Promeni (@kreni.promeni)

Neposredno nakon ove prijave je policija došla na adresu Dušana Anđelkovića, koji je otišao na odmor, tako da je policija zatekla prazan stan u kojem je bila njegova rođaka.

Ubrzo su na razgovor priveli još dvojicu aktivista u svojstvu građana.

– Nisu ih priveli kao osumnjičene, već da daju izjavu o događaju. Nikakve druge informacije nisu dobili, samo su uzeli izjave. Pretpostavljamo da čekaju da se Dušan vrati sa odmora i da će onda nastaviti postupak – ukazuju iz pokreta Kreni-Promeni.

Predsednik Skupštine grada Niša Igor Novaković objavio je snimak kamere koji je, kako navode iz ovog pokreta, mogao da dobije samo od preduzeća „NišStan“.

Nakon te objave Novaković je naveo da su „oni“ pokrenuli postupak protiv aktivista.

– E sad koji su to oni, zvanično se vodi da je postupak pokrenuo direktor „NišStana“. Predsednik Skupštine je jutros na konferenciji rekao da su pokrenuli krivičnu prijavu 5. septembra, to je jako zanimljivo jer akcija tada uopšte nije ni rađena. Ovo jeste neki vid zastrašivanja, s obzirom da su u pitanju aktivisti za koje nemaju potvrdu da su to uradili – objašnjavaju iz Kreni-Promeni.

https://www.danas.rs/tag/kreni-promeni/

Aktivista Dušan Anđelković, koji nije bio u zemlji kada mu je policija došla na ličnu adresu, kaže za naš list da će tek u ponedeljak, kada se vrati, ići na razgovor u svojstvu građanina.

– Ono što smo mi dali u izjavi jeste da su napravili neprijatnu situaciju, odnosno da su došli i lupali na vrata mog stana, čemu su i komšije posvedočile. Vikali su „policija“ da bi otvorili. Žena koja se tu zatekla, rođaka, otvorila je vrata, nju su legitimisali – objašnjava Anđelković.

On kaže da će čekati da porazgovara uživo sa njom, da vidi kakva je situacija bila i da li je policija uopšte ušla u prostor stana nakon što su vrata otvorena.

– Informacije koje sada trenutno imam jeste da su oni na vratima, ili u sklopu hodnika bili, ali još uvek čekamo zvanično, pa ću se po povratku i obratiti javnosti – zaključuje Anđelković.

Podsećamo, od održavanja protesta protiv iskopavanja litijuma u Beogradu 10. avgusta privedeno je više desetina aktivista zbog raznih navoda.

Među privedenim aktivistima su se našli i aktivisti Kreni-Promeni iz Beograda, kada su na dočeku olimpijaca ispred Narodne skupštine držali transparent protiv iskopavanja litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari