Kreni-promeni: Gradska vlast u Novom Sadu vrši pritisak kako bi se uklonili bilbordi koji mere zagađenje vazduha 1Foto: kreni promeni

Pokret Kreni – Promeni objavio je da gradska vlast u Novom Sadu vrši pritisak i preti kako bi se uklonili bilbordi koji mere zagađenje u tom gradu, a uklanjanje bilborda je najavljeno za ponedeljak.

U 25 gradova i opština u sklopu kampanje „Istina o zagađenju“ postavljeni su bilbordi i baneri na kojima građani mogu da očitavanjem QR koda vide trenutnu zagađenost, savete, ali i slikoviti prikaz 3D modela pluća koji menja boju u zavisnosti od nivoa zagađenosti vazduha.

„Pritisak se vrši putem neformalne pretnje na kompaniju koja izdaje bilbord i preti se podnošenjem krivičnih prijava zbog navodnog širenja panike. Neverovatno da bilo ko bilo kome preti zato što javno deli informacije od značaja za zdravlje građana“, saopštili su iz Kreni promeni.

Dodali su da vlast treba da kažnjava one koji mimo zakona zagađuju, a ne one koji iznose informaciju o tome.

„Ovu akciju, kao i većinu drugih, finasnirali smo od malih donacija građana i u 25 gradova smo postavili bilborde. Uglavnom smo ih postavljali na privatnim površinama, a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu smo ih i zakupili na javnim površinama“, kazao je direktor kampanje Savo Manojlović.

Prema njegovim rečima, jedino u Novom Sadu prave problem.

„Moram istaći da su u ovom gradu pravili na početku problem i kada smo skupljali potpise za narodnu inicijativu, pa su na dan početka skupljanja potpisa samovoljno povukli overivače. Vlast u Novom Sadu pokazuje izuzetno bahat odnos prema narodu“, dodao je Manojlović.

Bilbordi su postavljeni i u Staroj Pazovi, Novom Pazaru, Kragujevcu, Pančevu, Tutinu, Čačaku, Šapcu, Zrenjaninu, Raškoj, Kruševcu, Vranju, Arilju, Požegi, Užicu, Lazarevcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu, Zaječaru, Bačkoj Topoli, Bajinoj Bašti, Vršcu, Kopaoniku i Leskovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari