Koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Beogradu daleko iznad graničnih vrednosti 1Ambrozija, fotografija: Screenshot Twitter

Odbornik pokreta Kreni-promeni u Skupštini Beograda Nikola Stanković izjavio je danas da je koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Beogradu visoka i daleko iznad graničnih vrednosti, zbog čega je postavio odborničko pitanje šta je grad uradio u protekle četiri godine na suzbijanju i uništavanju ambrozije.

Stanković je, kako se navodi u saopštenju tog pokreta, zatražio i Akcioni plan koji je Skupština grada usvojila 2020. godine, kao i informaciju koliko je novca Beograđana opredeljeno i da li je on namenski potrošen na postupak suzbijanja i uništenja korova ambrozije

„Iz Agencije za zaštitu životne sredine upozoravaju da je ambrozija svih prethodnih dana u ‘crvenom’ i da je uveliko prešla 300 polenovih zrna po kubnom metru što je 10 puta više od dozvoljene granične vrednosti“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, svaki peti građanin pati od problema koje izaziva polen ambrozije, zbog čega su čekaonice pedijatrija i opštih odeljenja u domovma zdravlja i bolnica proteklih dana „prepune pacijenata koji se žale na respiratorne probleme prouzrokovane pre svega alergijom na ambroziju“.

Stanković je naveo i da je u Akcionom planu za suzbijanje ambrozije u periodu od 2020. do 2029. godine konstatovano da je pokrivenost teritorije Beograda na kojoj se suzbija korov ambrozije „nedozvoljavajuće mala“ i da bi ambroziju trebalo uništavati na gotovo 8.660 hektara, a da se 2020. godine to činilo na 120 hektara.

„Očekujemo odgovor od nadležnih iz Gradske uprave, pre svega iz Sekretarijata za zdravstvo ali i svih ostalih šta su uradili i šta će konkretno uraditi da reše problem ambrozije u Beogradu i da omogiće građanima da normalno dišu tokom ovog doba godine“, rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari