Kreni-promeni predao peticiju sa 54.000 potpisa tražeći besplatne udžbenike za osnovce 1Foto: V. Andrić/ Danas

Pokret Kreni-Promeni predao je danas Ministarstvu prosvete peticiju sa više od 54.000 potpisa građana podrške zahtevu da država obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce, kao što je to sada slučaj u Beogradu.

„Ministarstvo ima obavezu da odgovori u roku od dve nedelje. Mi smo peticiju sa ovim zahtevom predali i početkom prošlog septembra kada je Ministarstvo prebacilo odgovornost na lokalnu samoupravu, sada je dopunjena novim potpisima i nadamo se da će Ministarstvo doneti drugačiju odluku“, rekla je izvršna direktorka Marina Pavlić, u obraćanju novinarima ispred sedišta ministarstva prosvete.

Ona je navela da će Kreni-PFromeni, made je peticija predata, nastaviti sa ovom aktivnošću po gradovima i opštinama.

Napomenula je da su neki uspesi već postignuti, tako da je u Skupštini Sremska Mitrovica njihova narodna inicijativa da se osnovcima obezbede besplatni udžbenici verifikovana kao validna.

„Sledeći korak koji nas očekuje, je da vidimo da li će Skupština grada izglasati da se obezbede besplatni udžbenici, da se finansiraju iz budžeta grada“, rekao je odbornik Kreni-Promeni Žarko Babić, navodeći da je prikupljeno 3.839 potpisa građana.

Odbornik Kreni-premeni u skuštini Niša Mihajlo Cvetković saopštio je da je predsedniku Skupštine predat predlog Narodne inicijative, koji ima dve nedelje da ga verifikuje posle čega bi krenuli u prikupljanje potpisa.

„U Skupštini grada je tesna većina, dovoljno je da jedan odbornik vlasti glasa po savesti i možemo da po ubrzanom postupku ostvarimo pravo na besplatne udžbenike za osnovce“, napomenuo je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari