Kreni-promeni: Problematični pojedini parametri pijaće vode u Kragujevcu 1foto EPA-EFE/LYNN BO BO

Pokret Kreni-promeni upozorio je danas da je bilo odstupanja pojedinih parametara kvaliteta pijaće vode u Kragujevcu – na povećanu vrednost mangana, mutnoću i boju vode iz gradskog sistema koja se letos pojavila u nekim delovima grada.

Kragujevački odbor tog pokreta je saopštio da su posle analize podataka koje su zahtevali od nadležnih institucija utvrdili da su, u avgustu i delu septembra, vrednosti „mnogih fizičko-hemijskih parametara bile veće od predviđenih Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće ili nisu bili u skladu zakonskim propisima“.

S druge strane, kako su naveli, od nadležnih su dobili odgovor da su „skoro svi ispitivani uzorci bili u skladu sa zakonskim propisima“ i da je voda za piće bila bezbedna.

Kreni-promeni navodi da je dobio rezultate fizičko-hemijske analize vode od JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Instituta za javno zdravlje za ukupno 22 dana avgusta, a za septembar su za samo za pet dana.

U saopštenju tvrde da se na osnovu rezultata „Vodovoda“ može videti da je više dana u kontinuitetu, od 13. do 30. avgusta, na nekoliko mernih mesta „bila problematična mutnoća, boja, kao i prisustvo mangana“.

Tvrde da je to bio čest problem na mernim mestima: Mlekara Meglle, Energetika – KC, restoran Neptun, buregdžijska radnja „Beograd“ Erdoglija, na rezervoarima R-14, Veliko brdo, Ćava…

„Takođe se može videti da je na mnogim mernim mestima količina mangana 0,05 miligrama po litru, što je upravo granica maksimalno dopuštene koncentracije (MDK)“, naveli su iz Kreni-promeni

Dodali su i da je kod većine ispitanih uzoraka utrošak kalijum permanganata (KMnO4) veći od osam miligrama po litru, a često je išao i preko 10, što ukazuje na prisustvo organske materije u vodi.

Kreni-promeni navodi da za neke „problematične“ uzorke vode Institut za javno zdravlje Kragujevac kaže da ispitivani uzorak vode „ne odgovara“ Pravilniku, ali da je sa zdravstvenog aspekta voda u redu i da se može koristiti.

Dodali su da u stručnom mišljenju Instituta čak stoji i „čudan“ predlog mera: „Isprati mrežu, pa ponoviti analize“.

Analizu rezultata koje su dostavile nadležne institucije radio je, kako su naveli, stručni tim Kreni-promeni predvođen profesorkom Prirodno-matematičkog fakulteta u penziji Zoricom Petrović.

„Zar nije korektnije i humanije napisati preporuku da u određenom letnjem periodu, kada je kvalitet vode tako loš, voda iz gradskog vodovoda se ne preporučuje za piće. Ključno je zaštititi zdravlje građana, pre svega zdravlje dece u razvoju. I uopšte, zašto se građanstvo ne obaveštava blagovremeno o lošem kvalitetu vode na određenim lokacijama?“, upitao je Kreni-promeni.

Ocenili su da pre svega boja i mangan, koji „ne odgovaraju“ Pravilniku, ukazuju na to da JKP „Vodovod i kanalizacija“ ne vrši ispiranje, niti vodovodnih linija, niti rezervoara sa vodom za piće dovoljan broj puta u određeno vreme zbog čega se mangan vremenom nataloži.

„Tokom leta kada je neophodno povećati pritisak zbog smanjene količine vode i velike potrošnje, taj mangan sa vodom stigne i u naše domove. Građani to mogu i sami zaključiti – bez posebne analize, i to po onoj tamnoj, odnosno crnoj materiji koja se hvata oko slavina, na tuševima, na sanitariji, pločicama kupatila, kuhinje“, ocenio je taj pokret.

Zatražili su da se češće ispiraju vodovodne cevi u Kragujevcu, ali i da se uredi zona sanitarne zaštite akumulacije Gruža i konačno reši problem nelegalne gradnje oko Gružanskog jezera, sa kojeg se vodom snabdeva oko 250.000 stanovnika Kragujevca i okolnih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari