Kreni-Promeni: Tražimo vanrednu sednicu SO Novi Beograd zbog ugroženosti građana usled prekopavanja savskog nasipa 1Foto: N1

Odbornici pokreta Kreni-Promeni u gradskoj opštini Novi Beograd zajedno sa odbornicima opozicije podneli su zahtev za sazivanje vanredne sednice ove beogradske opštine zbog ugroženosti stanovnika Novog Beograda u slučaju poplava usled prekopavanja savskog nasipa, saopštio je taj pokret.

U zahtevu koji je potpisalo 17 opozicionih odbornika predlaže se donošenje odluke o aktuelizaciji procene ugroženosti i usklađivanje procene rizika od poplava gradske opštine Novi Beograd, kao i donošenje odluke o aktuelizaciji plana zaštite od poplava gradske opštine Novi Beograd.

„Stanari novobeogradskih blokova, aktivisti, pokreti, već godinama upozoravaju na bušenje Savskog nasipa ali i da splavovi, sojenice i vikendice uz reni-bunare, nelegalan saobraćaj po kruni, teška mehanizacija, ugrožavaju nasuti hidrotehnički objekat koji štiti ovaj deo prestonice od poplava. Sada je prvi put Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“ to i potvrdilo, navodeći da ne mogu da garantuju bezbednost ni objekata, ni građana savskih blokova, jer je nasip na jednoj lokaciji oštećen“, navodi se u saopštenju.

Podsećaju i da je, Javno vodoprivredno preduzeće „Srbijavode“ u septembru konstatovalo da je  savski nasip ugrožen bušenjem i drugim radovima i da ne može da se garantuje bezbednost, tražeći od inspekcije da reaguje.

U dopisu inspekcij Srbijavodei konstatuju – radovi u novobeogradskom Bloku 70a ugrozili su nasip, dodaju.

„‘Srbijavode’ ne mogu garantovati bezbednost od poplava na predmetnoj štićenoj deonici, kako nepokretnih, tako i pokretnih dobara kao i bezbednost života i zdravlja građana, dok se svi elementi zaštitnog vodnog objekta ne vrate u stanje pre izvođenja radova i oštećeni nasip ne sanira u skladu sa propisanim standardima“, navodi se u saopštenju koje su Srbijavode 27. septembra ove godine uputile Sekretarijatu za inspekciju, nadzor i komunikaciju, sektoru inspekcije za zaštitu životne sredine, vodne i turističke inspekcije, odeljenju vodne inspekcije“, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari