"Nisu znali šta će sa nama": Aktivista Kreni-Promeni za Danas o privođenju zbog transparenta tokom dočeka olimpijaca 1Foto: S. Ð./ PSG Novi Sad

Tokom dočeka olimpijaca ispred Narodne skupštine privedeni su aktivisti pokreta Kreni-promeni zato što su držali transparent „Nećete kopati“ protiv iskopavanja litjuma. Nikola Adamović, jedan od privedenih aktivista, za Danas kaže da je razlog privođenja to što su na skupu držali transparent „koji nema veze sa samim događajem“.

Adamović navodi da su oni organizovali akciju zajedno sa organizacijama SviĆe i Stavom kako bi poslali jasnu poruku javnosti, jer su znali da taj događaj prenose i RTS i ostali režimski mediji.

– Hteli smo da pošaljemo jasnu poruku preko režimskih medija, ako već ne žele da prenose proteste onda smo odlučili da dovedemo proteste na njihova vrata. Takođe smo želeli da pošaljemo podršku našim uhapšenim drugarima koji su osuđeni na zatvorsku kaznu. Kada smo razvili transparent posle par minuta je cela masa počela da skandira „Rio Tinto marš sa Drine“. Nakon toga smo primetili da se inspektori i policija skuplja, mi smo tada skupili transparente i krenuli da se povlačimo. Pri odlasku su nas zaustavila dva inspektora i zamenik komandira policije, objašnjava Adamović.

Dalje ukazuje da su im pripadnici policije nakon toga tražili lične karte i da su im rekli da će ih samo legitimisati, te da će se celokpuna situacija završiti kroz par minuta.

Međutim, on kaže da je sama provera legitimacije trajala pola sata i da im je na kraju jedan od inspektora rekao da zbog slabe veze sa internetom moraju da idu u policijsku stanicu Stari grad na proveru, što su aktivisti prihvatili.

– Inspektori su bili ljubazni prema nama i na sve naše zahteve su izašli u susret. Na primer, oni su hteli da nas autom sprovedu do policijske stanice, mi smo zahtevali da idemo pešaka pored njih, bili su u civilu, nismo želeli da nas voze policijskim autom kao kriminalce. Izašli su u susret i pešačili smo do policijske stanice, tamo su takođe svi bili korektni prema nama, čak su se i šalili. Videlo se i na policajcima i na inspektorima da im nije toliko do toga da nas privode, ali su konstantno čekali neki poziv da bi videli šta da rade sa nama, pojašnjava Adamović.

Navodi da su im u stanici oduzeli telefone i pretresli ih, kao i da su u čekaonici proveli nekih sat i po vremena, a zvaničnu izjavu nisu dali.

– Svaki policajac koji je prolazio nam je postavio po neko usputno pitanje. Mislim da je plan bio da iz nas izvuku neke nezvanične informacije. Nakon proveravanja im je stiglo naređenje da mogu da nas puste. Smatram da je tu izvršen pritisak jer je vrh Kreni-promeni bio ispred stanice i bili su u pripravnosti da pozovu narod da dođe. U ovoj situaciji u kojoj su svi pogođeni što su uhapsili Ivana, Nikolu i Jevđenija, mislim da bi im to bila samo kap koja je prelila čašu i verovatno su nas zbog toga i pustili, smatra Adamović.

Ipak, zvaničan razlog njihovog privođenja nisu dobili, ali u razgovoru sa inspektorom im je rečeno da ne smeju da iznose transparent koji nije u skladu sa događajem.

– Jedan od uhapšenih je upitao kako kada mi organizujemo protest protiv litijuma i dođe Simo Spasić sa megafonom, zašto njega niko ne uhapsi. On je na to odgovorio da bi trebalo da ga privedu jer ometa i širi različito mišljenje, ali njega niko ne privodi, tako da je tu postavio dobro kontra pitanje. Ako mi ne smemo na takav događaj da iznesemo nešto što je vezano za državu, nije bio ni politički transparent, pisalo je samo „Nećete kopati“, nikog ne vređa, zašto to ne bi smelo da se nosi na takvom događaju. Da je ljudima to smetalo ne bi cela masa počela da skandira, ističe Adamović.

Aktivistima koji su privedeni nakon blokade železničke stanice „Beograd centar“ na protestu protiv kopanja litijuma u Beogradu ukinuta je presuda i izlaze na slobodu. Međutim, postupak protiv njih će biti ponovljen, kako saznaje Danas.

Podsetimo, zbog ometanja javnog reda i mira aktivisti Ivanu Bjeliću određena kazna od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevđeniju Dimitrijeviću po 30 dana.

Prekršajnom sudu u Beogradu juče je predata žalba na presudu kojom im je određena zatvorska kazna, potvrdio je njihov advokat Marko Pantić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari