Kreni-promeni traži zabranu istražnih radnji za potrebe rudnika bakra i srebra u okolini Niša 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Pokret Kreni-promeni pokrenuo je peticiju kojom traži zabranu istražnih radnji za potrebe projekta rudnika bakra i srebra u blizini sela Gornja Studena u okolini Niša, saopšteno je danas.Kako prenosi Kreni-promeni, u tekstu peticije se navodi da je na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, koje se nalaze na obroncima Suve planine, australijska kompanija Apollo Mineral Limited počela bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra.

U saopštenju pokreta piše i da se ekološka istraživanja sprovode u neposrednoj blizini vrela Studena, jednog od izvorišta kojim se vodom snabdeva Niš.

„S obzirom na to da se radi o izvorima pijaće vode, ovo izvorište predstavlja vitalan resurs naše zajednice, a svako ugrožavanje ili kontaminacija vode može imati ozbiljne posledice po zdravlje stanovnika i ekosistem. Bušenje tla i drugi rudarski zahvati mogu dovesti do zagađenja podzemnih voda, čime se direktno ugrožava snabdevanje bezbednom i čistom pijaćom vodom“, dodaje se u tekstu peticije.

Pokret Kreni-promeni je upozorio i da se oblast planirana za rudarska istraživanja nalazi na Suvoj planini, u neposrednoj blizini Sićevačke i Jelašničke klisure, koje su prepoznate kao parkovi prirode i specijalni rezervati.

„Ove klisure nisu samo prirodne lepote od izuzetnog značaja, već i ekološki važna staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Rudarska istraživanja i eksploatacija mogu trajno narušiti ovaj dragoceni prirodni ekosistem, uništiti staništa i narušiti biodiverzitet“, stoji u saopštenju.

Taj pokret zatražio je i da se odmah preispitaju odluke koje su dovele do izdavanja dozvola za istraživanje 2021. godine, uzimajući u obzir dugoročne posledice po životnu sredinu i zdravlje lokalne zajednice.

„Pozivamo nadležne da preduzmu sve mere kako bi zaštitili prirodna bogatstva i izvore pijaće vode u ovoj oblasti i obustave sve dalje radnje u vezi sa geološkim istraživanjem i rudarskom eksploatacijom“, navode iz pokreta Kreni-promeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari