Kreni-Promeni: Za 10 godina bićemo žedni 1Foto: Printscreen/YouTube/ NOVA S

Odbornik Kreni-Promeni u Skupštini Beograda i docent na Šumarskom fakultetu Aleksandar Anđelković izjavio je danas da je od 2000. godine ovo sedma velika suša koja pogađa region i da će ovim tempom za 10 godina građani biti žedni.

„Potrebno je uraditi ozbiljnu rekalkulaciju postojećih projekata, zaustaviti štetnu izgradnju malih hidroelektrana revirzibilnog tipa, smanjiti neadekvatnu potrošnju voda, smisliti način za akumuliranje tamo gde neće biti poremećeni ekološki uslovi reka i raditi konstantno na prevenciji, a najznačajniji njen deo je pošumljavanje slivova“, istakao je Anđelković.

On je dodao da voda mora biti proglašena neotuđivim resursom u državnom vlasništvu i istakao da „nijedan ni najmanji gest ne može da se toleriše ako može da ugrozi buduće vodosnabdevanje, pa ni rudarenje, izgradnja metroa i slično“.

Anđelković je naveo da Srbija spada u red zemalja na Evropskom kontinentu koje su siromašne autohtonim vodama, da je konstantno u deficitu i da ovako sušne godine pokazuju da i reke poput Ibra, Moravice i Ribnice mogu ostati bez vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari