Sedmi šahovski festival open „Srebrno Jezero“ u petak je počeo u tri kategorije, na kojem učestvuju preko 100 šahista iz cele Srbije. Sve partije igraju se u Kamin Sali restorana „Sidro“, pored šetališta na Srebrnom jezeru.


Na glavnom „A“ openu učestvuju šahisti sa 2. 200 i više rejting poena. S tim da organizator ima pravo da na turnir uvrsti i igrače sa manjim rejtingom. Turnir se igra po Švajcarskom sistemu u devet kola, tempo je 90 minuta, plus 30 sekundi bonifikacije, počev od prvog poteza.

Pre zvaničnog otvaranja svi prisutni su odali počast minutom ćutanja nedavno preminulom istaknutom šahovskom radniku Milutinu Karaklajiću. Turnir je zvanično otvorio predsednik Šahovskog saveza Braničevskog okruga, profesor Branislav Šuhartović koji je naglasio da jeovaj tradicionalni turnir postao jedan od najvećih u Srbiji, odmah posle Državnog prvenstva i da će od naredne godine prerasti u međunarodni.

– Iz godine u godinu ovaj turnir je postajao sve veći i veći i sve organizovaniji, tako da na sadašnjem učestvuju devet velemajstora i još dosta izvrsnih šahista.Po tome, odmah iza Državnog prvenstva, ovaj turnir postaje jedan od najačih u Srbiji. Nadam se da će, naredni osmu turnir, sledeće godine postati međunarodni, jer po svemu viđenom on to i zaslužuje-istakao je Šuhartović.

Nagradni fond na glavnom turniru je 170. 000 dinara.

Organizator festivala ŠS Braničevskog okruga, u saradnji sa ŠK VGSK, lokalnom samoupravom i ŠK Nestor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari