Krenuo peške iz Užica u Beograd 1

Nebojša Dukanac, predsednik Sindikata mašinovođa „Sloga“ u preduzeću „Srbija kargo“, koji je u ponedeljak krenuo peške iz Užica u Beograd, kako bi upozorio na loš materijalni položaj zaposlenih i kršenje njihovih prava u tom preduzeću, saopštio je da se nada da će svojim protestom privoleti predstavnike uprave tog državnog preduzeća da sa njime razgovaraju.

On namerava da, do petka, prepešači oko 200 kilometara od Užica do Beograda i da o problemima u preduzeću pokuša da razgovara sa poslovodstvom, a danas oko 14 časova stigao je na nekoliko kilometara od Gornjeg Milanovca.

– Pet sindikata su ubačeni u naše preduzeće i ne zastupaju intrese naših radnika, već su njihovi predsednici iz drugih preduzeća „Srbijavoza“ i „Infrastrukture železnica Srbije“, a poslovodstvu odgovaraju takvi sindikati koji ćute o problemima zaposlenih. Čak je jedan od direktora u preduzeću „Srbijavoz“ istovremeno i predsednik sindikata u tom preduzeću, a taj sindikat zastupa u „Srbija kargu“, ali i u „Infrastrukturi železnica Srbije“, što je neverovatno i protivzakonito, navodi naš sagovornik i tvrdi da je Sindikat mašinovođa „Sloga“ jedini koji je registrovan u „Srbija kargu“.

– Radimo povremeno i duže od 20 časova, bez prekida i dnevnog odmora i ne možemo da napravimo pauzu za obrok ili za osveženje, a o materijalnom položaju i uslovima rada suvišno je govoriti, jer smo dotakli dno. Ja sam mašinivođa 38 godina i mesečno zarađujem 31.000 dinara, a uz naknade za rad nedeljom, praznikom i noću to bude najviše do 40.000 dinara, objašnjava Dukanac.

– Na lokomotivama nema neophodne opreme i uređaja, pa čak ni retrovizora. Iako smo novo preduzeće za prevoz tereta, to su sve stari problemi, ali nije mi jasno da nema para za retrovizor na lokomotivi, kada „Srbija kargo“ donese državi 300 miliona dinara godišnje, istakao je Dukanac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari