Nekadašnji načelnik Generalštaba SCG Branko Krga pozvan je danas kao svedok u Prvi osnovni sud u Beogradu, gde treba da ga sasluša istražni sudija, po tužbi bivšeg načelnika Uprave bezbednosti VJ Ace Tomić protiv bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, potvrdio je za Danas advokat Goran Petronijević.


Krgu je za svedoka predložio Tomić, koji je podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Srbije Tadića zbog sumnje da ga je penzionisao u vreme dok je bio ministar odbrane SCG, iako nije bio ovlašćen za to.

– Krga je prisustvovao sastanku na kome su odlučili da me penzionišu. Upozoravao je Tadića i govorio mu da to ne radi zato što je za to nadležan predsednik Republike, a ne on kao ministar odbrane. Osim Krge, predložio sam i saslušanje načelnika UBPOK u vreme Sablje kada sam uhapšen, Bore Banjca, izjavio je ranije Tomić.

Prema rečima Tadićevog advokata Miloša Paligorića, Tadić je za svedoke predložio bivše članove Vrhovnog saveta odbrane. To su bivši predsednik SCG Svetozar Marović, Crne Gore Filip Vujanović, kao i nekadašnji „ve-de“ predsednika Srbije Nataša Mićić. Ovom postupku preti apsolutno zastarevanje, pošto je zaprećena kazna pet godina, prijava je podneta 2004, a reč je o događaju iz aprila 2003. Tomić smatra da je nezakonito penzionisan kako bi bilo onemogućeno njegovo hapšenje u akciji Sablja posle ubistva Zorana Đinđića, jer je dok je bio aktivni general spadao pod vojno pravosuđe. Tužilac je odustao od gonjenja Tomića u postupku za atentat, a Tomić je od države dobio tri miliona dinara odštete za nezakonit pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari