Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Džon Keri počeo je juče zvaničan deo svoje prve inostrane turneje susretom s britanskim liderima u Londonu. To će Keriju, koji je nasledio Hilari Klinton, biti pvra etapa devetodnevnog puta po Evropi i Bliskom istoku.


Prvi sastanak imao je sa premijerom Dejvidom Kameronom, s kojim je razgovarao o mogućnostima sporazuma o slobodnoj trgovini između SAD i Evropske unije i značaju bliskoistočnog mirovnog procesa.

Portparol britanskog premijera rekao je da su Keri i Kameron ponovili da dele odlučnost o sprečavanju nuklearnog naoružavanja Irana, i to uoči sastanka svetskih vođa s iranskim zvaničnicima o tom pitanju u Almatiju, u Kazahstanu, koji će biti održan ove sedmice.

Dvojica zvaničnika razmenila su mišljenja i o izazovima koje predstavljaju „krhke“ države kao što su Sirija, Libija i Egipat, te o referendumu koji se na Foklandima održavaju idućeg meseca o tome da li ostrva treba da ostanu britanska. Podsetimo, SAD su ranije navele da će pomoći Velikoj Britaniji i Argentini da pronađu rešenje.

Nakon Londona, Keri odlazi u Berlin, a zatim će, do 6. marta, posetiti Pariz, Rim, Ankaru, Kairo, Rijad, Abu Dabi i Dohu. Iako su Palestinci to nagoveštavali, Keri neće ovog puta obići Zapadnu obalu, koju će za mesec dana posetiti američki predsednik Barak Obama.

Očekuje se da će Sirija biti glavna tema i tokom Kerijevog susreta s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim danas u Berlinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari