KRIK: Filip Korać osuđen u Hrvatskoj na uslovnu kaznu 1Foto: MUP Srbije/ Printscreen

Poznati kriminalac Filip Korać osuđen je u Hrvatskoj zbog falsifikovanja pasoša i lične karte na uslovnu kaznu – ići će u zatvor samo ukoliko u narednih pet godina ponovo prekrši zakon. Takođe, kažnjen je i novčano sa 75.000 kuna, rekao je za KRIK njegov advokat Gordan Preglej.

Kako piše istraživački portal KRIK, Korać je osuđen danas u Zagrebu na godinu dana zatvora koje će izdržati samo ako u narednih pet godina ponovi krivično delo. On je osuđen jer je falsifikovao hrvatski pasoš i ličnu kartu, a naloženo mu je i da plati 75.000 kuna.

Korać se iznenada krajem aprila predao hrvatskom tužilaštvu znajući da se protiv njega vodi ovaj postupak. Pred sudom je priznao krivicu i rekao da je lažna dokumenta nabavio jer se plašio za svoju bezbednost s obzirom da su mu pretili smrću.

On je navodno tajno boravio u Zagrebu 2017. I tada izvadio lažni pasoš i ličnu kartu na kojima je bila njegova fotografija, ali ime Slobodan Koralija – ime srpskog državljanina rođenog u Hrvatskoj, kako je objavio „Jutarnji list”.

Prema informacijama Bezbednosno-informativne agencije, Korać je uticajan kriminalac i blizak saradnik ozloglašenog kriminalca Luke Bojovića. Nakon što je Bojović završio na robiji u Španiji zbog stvaranja kriminalne grupe i nekoliko drugih krivičnih dela, Korać je preuzeo vođstvo nad grupom.

On se sumnjičio da je podstrekao dva kriminalca na ubistvo, ali je istraga kasnije obustavljena zbog nedostatka dokaza.

O Koraću je pre dve godine govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji ga je nazvao jednim od „trojice najopasnijih ljudi u zemlji“, ali se protiv njega ovde ne vodi nikakav postupak.

Koraćeva ekipa svrstala se i na stranu jedne od zaraćenih strana u balkanskom podzemlju – opriklonila se škaljarskom kriminalnom klanu i tako bila u sukobu sa kavačkim, zaključuje se u izveštaju BIA-e.

Njegovo ime vezuje se i za nemire na stadionu „Partizana“ iz decembra 2017. kada je pokušao da učvrsti svoj uticaj i osvoji prevlast na tribini kako bi preuzeo primat u prodaji droge, piše u ovom izveštaju. Stoga je organizovao hrvatske huligane da se na tribini sukobe sa grupom Veljka Belivuka koja je bila bliska kavačkom klanu.

U tome, ipak, nije uspeo i poslove sa drogom zadržala je Belivukova grupa koja je u to vreme imala jake veze u policiji i politici.

Prošlogodišnja istraga Belivukove grupe pokazala je da se sukob nastavio – Belivuk i saradnici oteli su i ubili Koraćevog bliskog saradnika Gorana Veličkovića Goksija u avgustu 2020. godine, a želeli su da ubiju i Koraća.

Pokušali su da ga namame tako što su mu slali poruke sa Veličkovićevog kriptovanog “skaj” telefona u kojima su se predstavljali kao on, ali ih je on otkrio. Nakon toga su, piše u optužnici, Koraću poslali fotografiju Veličkovićevog tela na kojem su krvlju ispisali „Korać pička“ i „Tik-tok, tik-tok, ovako ćeš ti da završiš, na’vataćemo te.“

To nije bio prvi pokušaj Koraćevog ubistva – njegovu likvidaciju ranije je planirala i grupa pokojnog Slobodana Šaranovića, uticajnog crnogorskog kriminalca. Šaranović je godinama bio u ratu sa Bojovićem za koga je sumnjao da mu je ubio brata, pa je želeo da mu se osveti ubijanjem bliskih saradnika. Koraća su Šaranovićevi saradnici pratili, ali su pohapšeni pre nego što su uspeli da sprovedu svoj plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari