Sport se juče neočekivano umešao u osetljive odnose Indije i Pakistana. Samo dva dana pošto su se ne naročito visoki zvaničnici dve države sastali u Nju Delhiju kako bi razmotrili neka bezbednosna pitanja i utrli put za sastanak „krupnijih riba“, premijer Indije Manmohan Sing pozvao je svog pakistanskog kolegu Jusafa Razu Gilanija da u gradu Mohali zajedno pogledaju polufinale svetskog kupa u kriketu u koje su se plasirali timovi njihovih zemalja.

Gilani je prihvatio poziv, za razliku od predsednika Pakistana Asifa Alija Zardarija. Dvojica premijera rukovala su se pre početka meča sa igračima obe selekcije i uputila se ka loži. Mnogi su se pitali o čemu će pričati satima tokom meča i hoće li neformalna atmosfera relaksirati zategnute odnose dve susedne, nuklearno naoružane države, izvestio je Njujork tajms.

Na Indijskom potkontinentu malo toga za javnost može biti interesantnije od kriketa i politike, te je spoj visokorizične utakmice i diplomatije sa velikim ulozima za narod predstavljao neodoljivi spektakl. Širom Indije i Pakistana milioni ljudi izašli su s posla kako bi na televiziji gledali meč.

Singov poziv Gilaniju i Zardariju jedan je u nizu njegovih pokušaja da unapredi odnose sa Pakistanom. Ta njegova nastojanja često nailaze na otpor ne samo opozicije, već i pripadnika Singove Nacionalne kongresne partije.

Analitičari podsećaju da je kriket diplomatija primenjivana i ranije i da je imala različite rezultate. Raniji predsednik Pakistana Mohamad Zia Hak bio je na utakmici 1987, ali diplomatski odnosi su bili narušeni. Sing je 2005. pozvao Perveza Mušarafa da gledaju meč u Nju Delhiju inicirajući tajne pregovore u kojima je malo falilo da postignu dogovor o Kašmiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari