Kristofer Nolan: Spasitelj bioskopa 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Nažalost, još niko nije dokazao da je ova 2020. zapravo jedan od filmova Kristofera Nolana, te da je sve ovo samo san ili san unutar sna ili možda druga dimenzija, pa makar i posledica obične rupe u našem pamćenju… Iako traje kao let Toma Hardija preko Lamanša. 

Nije zato slavni reditelj tema ove rubrike. Pred njim se, naime, našao nezavidan zadatak. Treba samo da vrati publiku u bioskope širom sveta. Moglo bi se čak reći i da cela filmska industrija zavisi od njegovog uspeha.

Ali, Bože moj, to i nije neki pritisak za čoveka koji snima filmove o neverovatnim pritiscima, i od toga zarađuje milijarde. Potrebno je samo da ubedi gledaoce da se smeste u svoja udobna sedišta udaljena propisanom distancom od ostalih u sali, da umesto 3D naočara na svoje lice stave zaštitne maske, i da nakon odgledanog filma ponovo dođu u bioskop.

Ovo poslednje možda je i najmanje teško, budući da je, ako je verovati odabranim kritičarima koji su imali priliku da pogledaju „Tenet“, Nolan, kao i mnogo puta do sada, snimio ostvarenje nakon koga publika neće biti sigurna šta se tačno dogodilo na ekranu pred njima, te će barem još jedan put odgledati ovo ostvarenje, pre nego što se sve kockice poslože (ili barem većina).

Premijera filma „Tenet“, koji od danas počinje svoju svetsku distribuciju, pomerena je tri puta zbog epidemije kovida 19. I dok su brojni naslovi, koji su doživeli sličnu sudbinu, na kraju odloženi za narednu godinu, ovaj špijunski triler učinio je da se bioskopi širom sveta ovih dana ponovo otvaraju, budući da su vlasnici sala čekali premijeru nekog od holivudskih naslova kako bi ponovo počeli sa radom.

Jedan od retkih autora u Holivudu (sam piše scenarije, režira i producira svoje filmove) izgradio je karijeru snimajući mešavinu trilera i fantazija – bilo da je ona u središtu krimi zapleta („Memento“, „Nesanica“), naučne fantastike („Početak“, „Prestiž“, „Međuzvezdani“), priče o superherojima (trilogija „Betmen“) ili ratne drame („Denkerk“). Ovaj put u pitanju je špijunska tema nalik Džejmsu Bondu, čije je inače veliki fan (omiljeni film mu je „U tajnoj službi Njenog veličanstva“).

Nolan je nedavno, 30. jula, napunio 50 godina. Ovaj Britanac koji živi u Americi diplomirao je englesku književnost pre nego što se posvetio filmu. Oženjen je producentkinjom Emom Tomas, sa kojom ima četvoro dece. Uzori su mu Stenli Kjubrik i Ridli Skot, kao i Borhes, kome najviše i duguje u svom istraživanju metafizičkih tema i tretiranju vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari