Završena je međunarodna potera za osumnjičenim pedofilom koja je bila jedna od glavnih globalnih tema proteklih desetak dana. Kristofer Pol Nil uhapšen je juče na jugoistoku Tajlanda. Nil (32), državljanin Kanade, pobegao je na Tajland sredinom oktobra, pošto su se svi svetski mediji i stotine građana odazvali na apel za pomoć koji je uputio Interpol posle tri godine bezuspešne potrage.

Završena je međunarodna potera za osumnjičenim pedofilom koja je bila jedna od glavnih globalnih tema proteklih desetak dana. Kristofer Pol Nil uhapšen je juče na jugoistoku Tajlanda. Nil (32), državljanin Kanade, pobegao je na Tajland sredinom oktobra, pošto su se svi svetski mediji i stotine građana odazvali na apel za pomoć koji je uputio Interpol posle tri godine bezuspešne potrage. Interpol je objavio Nilove slike i pozvao međunarodnu javnost u pomoć, kada su stručnjaci nemačke policije uspeli da rekonstruišu kodirane fotografije. Sa informacijama o ovom Kanađaninu javilo se 350 ljudi, a identifikovan je zahvaljujući saznanjima Interpola iz pet različitih izvora s tri kontinenta. Kristofer Pol Nil osumnjičen je da je seksualno zlostavljao najmanje 12 dečaka u Tajlandu, Kambodži, Južnoj Koreji i Vijetnamu.
„Moji policajci su ga uhapsili juče ujutru“, rekao je agenciji Rojters načelnik policije iz provincije udaljene 250 kilometara od Bangkoka. Ta provincija nalazi se u ruralnom području Tajlanda i izvan je uobičajenih turističkih ruta. Mesto na kojem se skrivao pronađeno je jer je policija prisluškivala mobilni telefon jednog maloletnika s kojim je Nil pokušao da stupi u kontakt. Prema istom izvoru Nil veoma dobro poznaje Tajland, s obzirom na to da je neko vreme predavao engleski jezik u Bangkoku. On je prethodnih godina radio kao profesor engleskog i u drugim azijskim zemljama, što je koristio kako bi stupao u kontakt s dečacima. Njegova najmlađa žrtva imala je šest godina.
Kristofer Pol Nil osumnjičen je da je postavljao fotografije zlostavljanja na Internet, a policija je pronašla oko 200 takvih snimaka. Prve snimke otkrila je nemačka policija 2004. i tada su počeli pokušaji da mu uđu u trag. Kada su fotografije objavljene kancelarije Interpola su dobile više dojava o identitetu pedofila, posle čega su policije u Kambodži i Vijetnamu počele intenzivne potrage. Ranije ove nedelje bezbednosne kamere na aerodromu u Bangkoku snimile su Nila i utvrđeno je da je doputovao iz Južne Koreje. Potera se potom fokusirala na Tajland.
Ukoliko bude osuđen, Kristofer Pol Nil bi mogao da provede u zatvoru sledećih 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari