U oblasti prodaje komadnog uglja za grejanje formirana je Komisija za zaštitu konkurencije koja je donela svoje stavove što je bio povod da i v. d. direktor EPS-a, Aleksandar Obradović, formira Radnu grupu za ispitivanje navoda Komisije.

Takođe je naloženo da se ubuduće na nivou Kompanije sačini jedinstven sistem, pravila i kriterijuma prodaje uglja. Ono što treba naglasiti jeste činjenica da je PD „TE – KO Kostolac“ ograničilo količine kupovine upravo iz razloga da monopolisti ne diktiraju cene i količine na tržištu. Ipak, treba znati da sve odluke u vezi sa komadnim ugljem i do sad je bila ingerencija EPS-a, tačnije Upravnog odbora odnosno sada Nadzornog odbora, od usvajanja plana proizvodnje i količina koja će se nuditi tržištu do odluka o ceni prodaje na veliko koja je sastavni deo plana poslovanja.

Privredno društvo „TE – KO Kostolac“, je u skladu sa godišnjim planom poslovanja za 2013. godinu i bilansom proizvodnje komadnog uglja za 2013. godinu, sprovelo postupak prodaje komadnog uglja – lignita, u toku 2013. godine. Cena komadnog uglja – lignita je formirana saglasno metodologiji za utvrđivanje proizvođačke cena uglja za 2013. godinu u iznosu od 2.464,46 dinara po toni, bez PDV-a (odnosno 2.957,35 din/tona sa PDV-om). Ovako formirana cena uglja za široku potrošnju, utvrđena je Odlukom Skupštine Privrednog društva. Kostolačka Kompanija je u 2013. godini, sprovela postupak prodaje 50.000 tona komadnog uglja, putem javnog oglasa, na osnovu utvrđenih kriterijuma. Na javni oglas prijavu je podnelo 118 pravnih lica a pravo na kupovinu uglja steklo je njih 40, čija se raspodela kretala u količini od 500 do 1.500 tona, u zavisnosti od broja bodova, a koje količine su uplaćene i izvežene. Niti je u nadležnosti Kompanije niti je bilo informacija o daljoj distribuciji uglja, niti može da utiče na formiranje cene kod krajnjih korisnika. To su ipak pitanja kojima treba da se bave neke druge institucije u državi kao što su Tržišna inspekcija, posebno kada se radi, kako navode o maržama 200 odsto u maloprodaji. Nakon prijema mišljenja Komisije za zaštitu konkurencije, kojim je konstatovano da nije povređen Zakon o zaštiti prava konkurencije, ista je podrobno analizirana te su se obratili za mišljenje Ministarstvu spoljne, unutrašnje trgovine i telekomunikacija u cilju dobijanja sugestija, koje će zajedno sa sugestijama Komisije, implementirati u postupak prodaje komadnog uglja u 2014. godini. Žalbi je bilo i kada su pre četiri godine mogli da kupuju pojedini kupci velike količine i sada kada su one ograničene a veći broj trgovaca može da dođe do uglja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari