Kritika društva iz 1911. godine: Pojava "nesrba" i zapadnjačko vaspitanje 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 110 godina dnevni list „Mali žurnal“ je kritikovao društvo nastalo posle oslobađanja od Turaka, za koje kaže da je vaspitano u zapadnjačkom duhu, što ih je kako u životu tako i radu izmenilo na gore.

Doba posle oslobađanja od Turaka je pratila zaslepljenost naroda partijama, pa su tako džep i partija postali jedini cilj i ideal, prenosi Mali žurnal.

Đura Jakšić je opisao tadašnje stanje u stihovima pesme „Uoči Nove godine“, od kojih izdvajaju „Srb što je bio to nije više: Drugi po telu, drugi po duši…“.

Navodi se u tekstu čemu je zapadnjačko, birokratsko vaspitanje rezultiralo: mlitavcima, mekušcima, sebičnjacima, umnim kepecima, sitničarima, moralnim bogaljima i telesnim invalidima.

Takođe je rezultiralo mladim ljudima nalik nervoznim starcima, pogubljenim i mlitava hoda, upalih grudi, ispijena lica i sumornih očiju.

Ali ni to nije sve, beleže se veliki brojevi umiranja, a mali rađanja, kao i sve veća stopa samoubistava.

Kritika društva iz 1911. godine: Pojava "nesrba" i zapadnjačko vaspitanje 2
Foto: Digitalna.nb.rs

Uočili su i pojavu „nesrba“, građana koji ne bi uzeli oružje u ruke ni za šta, koji pevaju dole sa vojskom i nacionalizmom, onih što se prave nesposobni kad dođe vreme regrutacije.

Poboljšanje tadašnjeg stanja su videli samo putem reforme školskog i kućnog vaspitanja.

Naglasili su kako škole prave decu da budu ukalupljena, bez originalnosti, poleta i inicijative. Dok roditelji čine decu mekušcima, što nije bio slučaj kod njihovih starih koji su vaspitavali decu da budu sposobna.

Piše u Malom žurnalu kako su se građani promenili do te mere da ih stari ne bi prepoznali kad bi ponovo oživeli.

Srpski narod pre oslobođenja 1878. godine, su pratile junačke pesme koje hvale streljačke sposobnosti. Kako i stih često izgovaran „po sred pasa da ne pusti glasa“ nagoveštava.

Streljačke družine su igrale važnu ulogu kod njihovih starih, tu bi se organizovala mnoga nadmetanja sa primarnim ciljem testiranja junaštva.

Takmičenja u rvanju, trčanju, skakanju, bacanju kamena i gađanju su bile česte aktivnosti u ovim družinama.

Međutim, u to vreme „posle“, udruženja su izgubila na značaju iako su nosila važnu funkciju vaspitanja naroda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari