Povodom 29. juna, Dana opštine Svilajnac, naš list je prvi put posetio ovaj gradić na obali reke Resave i organizovao svoju tradicionalnu akciju „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“.

Svilajnčani su po redovnoj ceni vikend izdanja našeg lista mogli da kupe primerak novina sa specijalnim dodatkom „Svilajnac Danas“ i na poklon dobiju knjigu, CD, DVD, časopis… „Dobro, 50 dinara je novina, ali koliko košta knjiga?“, pitao je u neverici jedan Svilajnčanin, koji je potom pazario čak pet primeraka lista.

Naš kombi smešten na ulazu u pešačku zonu plenio je pažnju prolaznika od ranih jutarnjih sati, te je glavna ulica Kriva čaršija celog prepodneva bila u znaku Danasa, budući da ju je vrlo brzo preplavila „reka ljudi“ s prepoznatljivim kesama našeg lista. „Otac na službenom putu“ Abdulaha Sidrana, „“Jedan dan Ivana Denisoviča“ ruskog nobelovca Aleksandra Solženjicina, „Dalaj-lama – nasmešeni Bog“ Božidara Francuskog, „Moj sukob s prošlošću“ Čedomira Jovanovića i „Nije smrt biciklo“ Biljane Srbljanović samo su neki od naslova koji su planuli već u prvih nekoliko časova naše akcije. Sa štanda su odlazili i stari i mladi, i redovni čitaoci našeg lista i oni koji to nisu, ali će možda postati. „Danas čitam jer govorite o temama koje nisu zastupljene u drugim novinama, što govori o vašoj otvorenosti i objektivnosti, a izgleda da bi moglo da se kaže i nezavisnosti“, rekao je Dragoš Kračunović, penzioner, inače poreklom Vlah, i dodao da bi na stranama našeg lista voleo da vidi više tekstova o nacionalnim manjinama jer „samo uz toleranciju možemo da živimo zajedno“.

Razlog zbog kojeg je akcija izazvala veliku pažnju Svilajnčana možda je najbolje objasnio prvi čovek opštine Predrag Milanović, koji je posetio ekipu Danasa. „“Mi smo mala, ali obrazovana čaršija, što upravo pokazuje veliko interesovanje ljudi za vaš štand. Kao predsedniku opštine mi je veoma drago da nas je posetio jedan ugledan list kao što je Danas, koji možda nije najbolji po tiražu, ali je svakako najuticajniji po tekstovima“, rekao je Milanović i izrazio nadu da će Svilajnac i Danas i dalje ostvarivati uspešnu saradnju.

Da pokloni nisu bili jedini razlog zainteresovanosti Svilajnčana za našu akciju, već i objektivnost u izveštavanju kojoj naš list teži, dokazao je Goran Urošević, sportski trener, koji smatra da smo verodostojniji od drugih. „Čitam vas jer sam se umorio od drugih novina. Verujem vam više nego drugima i zato na vašim stranama volim da pratim politiku, kulturu, a naročito sport“, rekao je Urošević.

Priznanja najzaslužnijim Svilajnčanima

U Centru za kulturu u Svilajncu u subotu je održana svečana sednica, na kojoj su građanima i gostima predstavljeni najvažniji poslovi koji su okončani u proteklih godinu dana i uručene nagrade najzaslužnijim Svilajnčanima. Zahvalnice opštine Svilajnac ove godine je dobio magistar Vladislav Erić, geolog, dr Predrag Toskić, specijalista interne medicine, dr Milan Milošević, doktor elektrotehničkih nauka, Miroljub Ognjanović, vlasnik preduzeća „Neša komerc doo“, Zoran Srđević, vlasnik preduzeća „Eloks“, Dragan Todorović, uspešan poljoprivrednik i stočar, i Čedomir Milenković, radnik i glumac-amater Centra za kulturu Svilajnac. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni gosti, među kojima i narodni poslanici, predstavnici ministarstava, preduzeća i javnih institucija. Himnu je intonirao dečji hor „Čarolija“, a prisutne je zabavila grupa „Viva Vox“.

Prijem u Prirodnjačkom centru

Nakon svečane sednice opština Svilajnac je priredila prijem u Prirodnjačkom centru, gde je više od 300 zvanica imalo priliku da se prošeta Zabavnim parkom i upozna s eksponatima živog sveta iz praistorijskog doba. Prijatni ambijent upotpunila je Maja Volk sa svojim bendom, a na raspolaganju je bio i ugodan meni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari