Posle šest dana borbe sa vatrenom stihijom, u četiri opštine na jugu Srbije situacija se postepeno normalizuje, potvrdio je za Danas komandir Vatrogasnog bataljona u Vranju Vedran Tašković.


– Dok smo i dan i noć vodili bitku sa vatrenom stihijom na više od 650 hektara u opštinama Bosilegrad i Trgovište, a potom u i opštini Surdulica, vatra se proširila i na opštinu Vranje – ističe Tašković. On navodi da se vatra, koja je u Bosilegradu zahvatila velike površine bukove i hrastove šume, prenela i na područje najpre Besne kobile, a potom i Krive Feje u vranjskoj opštini.

Prve nezvanične procene, ukazuju da je u požarima u četiri opštine izgorelo oko 104 hektara šume i 1.400 hektara niskog rastinja sa prirodnim rezervatima divlje borovnice i pečuraka. Za gašenje vatre angažovano je oko 50 vatrogasaca i oko 100 meštana, a 17 vozila vatrogasne brigade dnevno su prelazila od 200 do 300 kilometara prevozeći vodu do nepristupačno brdsko-planinskog područja, gde su vatrogasci ručnim pumpama gasili vatru.

U gašenju požara u bosilegradskoj i trgoviškoj opštini bili su angažovani i predsednici opština. Nezvanične procene govore da je uzrok pre svega ljudski faktor, a ne isključuje se ni mogućnost da su požari podmetnuti. Nije bilo ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari