Krivaja uništena, Bačkom Topolom širi se nesnosan smrad: Građani organizuju protest, više ne mogu da dišu 1Foto: Privatna arhiva

Protest protiv smrada i zagađenja reke Krivaje u Bačkoj Topoli i selima ove opštine održaće se na platou ispred Robne Kuće “Panda”, u četvrtak od 17 časova u ovom mestu.

Reka Krivaja je zaštićena u toku uzvodno od Bačke Topole, a nizvodno nije zagađena nego je mrtva: nema kiseonika, nema ni života!

Ekološki pokret za sadašnjost i budućnost iz Bajše, zbog toga organizuje protestne skupove pod nazivom „Protiv smrada grada, zagađenja reke Krivaje“.

U Bačkoj Topoli protesti se svakog 17. u mesecu organizuju godinama, ali problem se ne rešava.

Kako kaže organizator Peter Červenak, decenijama trpe smrad, pre svega od nekoliko industrijskih postrojenja, ali i farmi pilića. Na sve to, smrdi i Krivaja, koja je odavno uništena ispuštanem otpadnih voda.

Smrad je nekada toliko nesnosan da građani ne mogu da dišu.

– Imamo fabriku koja proizvodi hranu za životinje i par klanica. Kilometar od grada okružujuju nas farme živine. Dve fabrike su ugradile prečistače, ali jedna klanica još nije. I grad je ugradio prečistač na kanalizacionoj mreži, ali samo 20 do 25 odsto ljudi u opštini ima kanalizaciju, drugi koriste septičke jame, a nije ništa novo ako kažem da pojedinci sadržaj iz tih jama nelegalno ispuštaju u Krivaju – kazao je Červenak.

U gradu, kako ističe, smrdi na sve strane, ali nikog izgleda nije briga. Červenak kaže i da su sami građani postali ravnodušni, jer ni protest koji se ogranizuju godinama ne pomažu. Ponekad ih se na njima okupi tek nekoliko. Ipak, ne želi da odustane.

Nada se da će priča oko litijuma i zagađena životne sredine pokrenuti ljude i u Bačkoj Topoli, da pokušaju da reše svoj lokalni problem, jer je on zapravo jedan od najgorih u Srbiji.

Malo koji stanovnici (ako uopšte postoje), u našoj zemlji imaju reku na kojoj se skupi i po tri centimetra masti. Zimi se to kako dodaje naš sagovornik zaledi, pa postane atrakcija za društvene mreže.

Krivaja uništena, Bačkom Topolom širi se nesnosan smrad: Građani organizuju protest, više ne mogu da dišu 2
Foto: Privatna arhiva

Sve otpadne vode iz kanalizacije su ranije ispuštane u jedan rukavac koji je vodio ko Krivaje. Iako je urađen prečistač i tamo se više ništa ne ispušta, kako ističe Červenak, on i danas stoji tako uništen i nesaniran.

– Želimo samo elementarno pravo koje nam pripada po Ustavu i zakonima, zdravu životnu sredinu. Želimo da nam grad više ne smrdi, da Krivaja oživi i da se iz nje čujemo kreket žaba. Problem je naša država, koja nije u stanju da natera zagađivače da poštuju zakone. Njima je jeftinije da plaćaju kazne nego da ugrade prečistače i održavaju ih. A sada i te male kazne žele da ukinu, jer kako kažu, one koče privredni razvoj – dodao je Červenak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari