Projektom rekonstrukcije Ulice Boško Buha u Pljevljima, koji je u toku, predviđeno je uklanjanje izvjesnog broja stabala divljeg kestena sa trotoara, obzirom da je na trotoarskom dijelu ulice potrebno uraditi podzemne instalacije, a nakon završetka rekonstrukcije Sekretarijat za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode naložio je da se zasadi novi drvored.


Tim povodom Ekološko društvo „Breznica“ izdalo je saopštenje u kojem kritikuje lokalnu vlast i organ lokalne samouprave da ne vode računa o zelenim površinama u gradu, kao i da su zabrinuti poslednjim pustošenjem drvoreda u Ulici Boško Buha, gdje je posječeno sedamnaest stabala divljeg kestena. Ekolozi ističu da svake godine pod raznim izgovorima projektanata, investitora, izvođača radova i komisija nestaju brojna stabla iz centra grada.

Ekolozi navode niz građevinskih intervencija u gradu, prilikom kojih su uklanjana stabla, a da nisu zasađivana nova.

– Nakon intervencije građevinskih mašina i „provlačenja“ toplovoda, nestalo je i uništeno na desetine stabala oko hotela u centru grada. Nakon „rekonstrukcije“ Husein Pašine džamije posječeno je svo drveće koje je raslo u dvorištu pomenute vjerske ustanove. Zatim je nastalo pravo pustošenje sječom četrdeset dva stabla sa Trga 13. jul, kada je bez ijednog papira i odluke, sa lica zemlje nestao simbol Pljevalja, da bi se na tom mjestu izgradila betonska skalamerija popločana granitom. I to je bilo malo, pa je pod izgovorom da su bolesna, posječena i preostala stabla koja su se nalazila oko gradske fontane. Ni vlasnik hotela u centru Pljevalja nije ostao uzdržan, pa je za potrebe otvaranja šaltera brze hrane posjekao nekoliko odraslih breza, da bi mogle mušterije i kolima prići do šaltera da preuzmu hamburger, saopštava Ekološko društvo „Breznica“.

Pljevaljski ekolozi tvrde da se „pravo pustošenje drvoreda“ dogodilo prošle godine u Ulici Voja Đenisijevića, kada su kao navodno bolesna, posječena sva stabla sa obje strane ulice. „Niko od građana, pa ni brojnih ekoloških nevladinih organizacija, nije prokamenio ni jednu jedinu riječ protiv ovog bezumnog i nevjerovatnog čina“, piše u ovom saopštenju.

Prije dva dana Regionalni „Arhus“ centar, sa sjedištem u Pljevljima podnio je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu zbog sječe stabala kestena u ulici Boško Buha. Prijava je podnesena protiv: odgovornog lica u Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove, saobraćaj i vode opštine Pljevlja, odgovornog lica u Sekretarijatu koji je zadužen za donošenje i sprovođenje DUP-a i GUP-a opštine Pljevlja, nadzornog organa zaduženog za nadzor i sprovođenje predviđene rekonstrukcije i usklađenost planskih dokumenata sa ranije donesenim DUP-om i GUP-om kojim je obuhvaćena Ulica Boška Buhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari