Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije podnelo je juče krivične prijave protiv vlasnika i pomoćnika kapetana turističkog broda Ilinden, koji je prethodnog dana potonuo u Ohridskom jezeru u nesreći u kojoj je stradalo 15 bugarskih turista.

Krivične prijave su podnete protiv Sotira Fileskog, vlasnika i kapetana više od 70 godina starog broda, koji je korišćen za turističke obilaske jezera i protiv pomoćnika kapetana broda Vladka Justiniatnoskog, zbog osnovane sumnje da su počinili teško krivično delo ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju, izvestili su makedonski mediji. Fileski i Justiniatnoski, koji su se takođe nalazili na brodu u trenutku nesreće, spaseni su i najpre poslati u bolnicu, a potom uhapšeni i izvedeni pred istražnog sudiju. Istražni sudija u Ohridu juče je odredio tridesetodnevni pritvor 23-godišnjem kapetanu broda, dok je pomoćnik kapetana pušten na slobodu.

U Makedoniji je juče proglašen dan žalosti dok će Bugarska to učiniti danas. Bugarska vlada će porodice nastradalih pomoći sa po 5.000 evra. Makedonski ministar saobraćaja Mile Janakieski ponudio je, iz moralnih razloga, premijeru Nikoli Gruevskom ostavku, ali je Gruevski tu ostavku odbio, izvestili su mediji. Predsednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je telegram saučešća makedonskom kolegi Đorđu Ivanovu. Telegrame saučešća bugarskom i makedonskom kolegi Bojku Borisovu i Nikoli Gruevskom uputio je i crnogorski premijer Milo Đukanović, a to je učinio i predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

Bugarsko Ministarstvo ekonomije, energije i turizma naredilo je istragu rada kompanija Kljunčev i Solak tur, koje su organizovale obilazak brodom Ohridskog jezera, a prvi rezultati su pokazali da nijedna od tih kompanija nije imala licencu tur operatera ili turističke agencije, što znači ni dozvolu za organizovanje takvog putovanja. U Makedoniji je u toku istraga o uzrocima nesreće, u kojoj je povređeno šestoro ljudi, a juče su doputovali i stručnjaci iz Bugarske i Hrvatske, koji će pomoći makedonskim istražiteljima u utvrđivanju uzroka nesreće. Kako se navodi, na brodu je u trenutku udesa bilo 57 putnika, iako je maksimalna nosivost plovila bila 45 ljudi. Od šestoro povređenih, četvoro je pušteno na kućno lečenje, a preostalo dvoje, koji nisu u životnoj opasnosti, zadržano je u bolnici.

Srbija izrazila saučešće i ponudila pomoć

Beograd – Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je saučešće bugarskom predsedniku Georgi Prvanovu povodom pogibije 15 bugarskih građana na Ohridskom jezeru u Makedoniji. Predsednik Tadić poručio je Prvanovu da Srbija saučestvuje u bolu za tragično nastradalim državljanima Bugarske. Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić izrazio je saučešće makedonskom ministru transporta i veza i ponudio pomoć Ministarstva. „Saučestvujemo u vašem bolu za stradalima u nesreći na Ohridu i spremni smo da vam pružimo svaku pomoć koja vam je potrebna“, naveo je Mrkonjić u telegramu saučešća upućenom makedonskom ministru Miletu Janakievskom koji je posle nesreće podneo ostavku. Saučešće je izjavio i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić predsedniku i građanima Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari